ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία θα παρουσιάσει Ρώσους στρατιώτες που αιχμαλώτισε (video)

Η Ουκρανία θα παρουσιάσει Ρώσους στρατιώτες που αιχμαλώτισε (video)

Δύο στρατιώτες «των ρωσικών ειδικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία, τους οποίους μάλιστα και θα δείξουν «σε όλο τον κόσμο» μέσω συνέντευξης Τύπου, έχουν αιχμαλωτίσει οι ουκρανικές Αρχές, όπως αποκάλυψε ο Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για θέματα Ευρώπης, Βικτόρια Νούλαντ στη Ρωσία, αποτελεί μια ένδειξη βελτίωσης των σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ, ενώ το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να μην είναι σαφές αν η Ρωσία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία.

«Είναι πολύ σημαντικό για μας να δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο τους Ρώσους στρατιώτες, που όπως λέγεται δεν βρίσκονται στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ρωσία διαψεύδει πάντα κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη των τακτικών της δυνάμεων στη σύγκρουση στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει το θάνατο 6.200 ανθρώπων εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

«Τώρα εξετάζουμε πού θα γίνει η ενημέρωση μαζί με τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν αιχμαλωτιστεί. Καθώς έχουν τραυματιστεί, αναμέναμε να συναινέσουν οι γιατροί για τη μεταφορά τους στο Κίεβο. Οι γιατροί έδωσαν τελικά την έγκρισή τους», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ρωσία, πάντως από την πλευρά της, επανέλαβε και σήμερα τη θέση της ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Σελεζνιόφ, πρόκειται για στρατιώτες της «τρίτης ταξιαρχίας των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, που εδρεύει στο Τολιάτι», 800 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας στις όχθες του Βόλγα.

«Βρίσκονταν στο ουκρανικό έδαφος από τον Μάρτιο», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αυτοί αιχμαλωτίστηκαν μετά τις μάχες μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και «περίπου 14 μελών των ειδικών δυνάμεων» της Ρωσίας για τον έλεγχο μιας «στρατηγικής σημασίας γέφυρας», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε στις μάχες αυτές.

Οι δύο αιχμάλωτοι θα διωχθούν για «τρομοκρατικές ενέργειες», διευκρίνισε επίσης ο επικεφαλής κρατικής ασφάλειας του Κιέβου, ο οποίος τους κατηγόρησε ότι μετείχαν στο φόνο ενός Ουκρανού στρατιώτη.

Ο Βαλεντίν Ναλιβαϊσένκο πρόσθεσε ότι οι δύο Ρώσοι ανήκαν σε μια ομάδα στρατιωτών που ενήργησε «με τρομοκρατικούς σκοπούς και με ένα όπλο στο χέρι κατά των πολιτών μας».

Υπενθυμίζεται ότι την είδηση για την αιχμαλωσία των δύο Ρώσων στρατιωτικών είχε ανακοινώσει χθες ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ουκρανίας Αντρέι Λισένκο. «Οι πράκτορές μας έχουν αναλάβει την υπόθεση. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία άλλη πληροφορία», είχε προσθέσει.

Ωστόσο το τάγμα Ουκρανών εθελοντών Αϊντάρ είχε αναλάβει την ευθύνη για την αιχμαλωσία των δύο ανδρών, διευκρινίζοντας στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για δύο μέλη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Την ίδια ώρα, ο ένας από τους δύο Ρώσους στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν παραδέχεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα ότι μετείχε σε αποστολή κατασκοπείας των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Ο τραυματισμένος στρατιωτικός, ο οποίος δηλώνει ότι είναι λοχίας των «σπέτσναζ» (οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις) στην ρωσική πόλη Τολιάτι, υποστηρίζει ότι μετείχε σε μια 14μελή ομάδα που δρούσε κοντά στην μεγάλη μεθοριακή πόλη του Λουχάνσκ.

Ο στρατιώτης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ονομάζεται Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ, προσθέτει ότι η ομάδα του βρισκόταν σε αποστολή κοντά στη γραμμή που χωρίζει τις δύο εμπόλεμες πλευρές «για παρατήρηση». «Μας βρήκαν. Εγώ τραυματίστηκα στο πόδι στην προσπάθειά μου να ξεφύγω. Υπήρχαν 14 μέλη στην ομάδα. Ήμασταν εδώ 4-5 ημέρες», δηλώνει στο βίντεο.

Η γνησιότητα του βίντεο αυτού δεν έχει, πάντως, καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, αλλά αν αποδειχθεί ότι ο στρατιωτικός αυτός, ο οποίος μιλάει από ένα κρεβάτι νοσοκομείου, ανήκει πράγματι στις ρωσικές δυνάμεις, αυτό θα υποστηρίξει τις κατηγορίες του Κιέβου για άμεση στρατιωτική ανάμειξη της Ρωσίας στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

Όσον αφορά στην ουκρανική κρίση, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι ακόμα δεν είναι σαφές αν η Ρωσία προτίθεται να κάνει βήματα για να υποστηρίξει την συμφωνία του Μινσκ σχετικά με την άμβλυνση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει περισσότερες κυρώσεις και απομόνωση στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία αυτή.

«Ακόμα δεν είναι σαφές παρά τα λεγόμενα της Ρωσίας, αν η Μόσχα σκοπεύει εμπράκτως να υποστηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποου.

«Η Ρωσία προσπαθεί να προσποιηθεί ότι δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης και ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει απευθείας τους αυτονομιστές», επισήμανε.

Στο μεταξύ, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ουκρανίας Αντρέι Λισένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από επιθέσεις αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία σε παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Η επίσκεψη στην Ρωσία της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την Ευρώπη και τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ αποτελεί ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και των ΗΠΑ, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη της Αμερικανίδας αξιωματούχου ακολουθεί τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, την περασμένη εβδομάδα, για να συζητήσουν θέματα όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία και στην Συρία.

Στην ερώτηση αν η επίσκεψη της Νούλαντ δείχνει τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ο Πεσκόφ απάντησε: «Ναι, όταν ο πρόεδρος Πούτιν συναντήθηκε με τον υπουργό Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κέρι (...) αναφέρθηκε ότι (...) χρειάζεται (...) ένας στενότερος διάλογος».

Σχετικές ειδήσεις