ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Το ένα τρίτο της Παλμύρας στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους - Εκκενώνεται η πόλη (video)

Συρία: Το ένα τρίτο της Παλμύρας στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους - Εκκενώνεται η πόλη (video)

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της αρχαίας πόλης της Παλμύρας στη Συρία, σύμφωνα με ανθρωπιστική οργάνωση.

Οι μαχητές πήραν τον έλεγχο μέρους της πόλης Ταντμούρ – όπως αποκαλείται στα αραβικά η Παλμύρα – που βρίσκεται σε κομβικό σημείο και θεωρείται στρατηγικής σημασίας στην επέλαση των τζιχαντιστών.

Όπως σημειώνει η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ένα τρίτο της Παλμύρας κατελήφθη μετά από λυσαλλέες μάχες μεταξύ τζιχαντιστών και συριακού στρατού.

Το περασμένο Σάββατο οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει την περιοχή, ωστόσο, αποσύρθηκαν από περιοχές της ιστορικής πόλης.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας, μίας από τις σημαντικότερες πολιτισμικές κοιτίδες του αρχαίου κόσμου, βρίσκεται στο νοτιο-δυτικό τμήμα της πόλης.

Η Παλμύρα είναι περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής αξίας για το Ισλαμικό Κράτος, καθώς ανοίγει τον δρόμο προς την μεγάλη συριακή έρημο που συνορεύει με την επαρχία Αλ-Ανμπαρ, του Ιράκ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Η εκκένωση της πόλης από τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας της Συρίας αποφασίστηκε μετά τις σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν στα περίχωρα αλλά και μέσα στην Παλμύρα, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, πάνω σε αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στη Χομς και τη Δαμασκό.

Η UNESCO, που έχει χαρακτηρίσει την Παλμύρα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έκανε έκκληση να σταματήσουν οι μάχες και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον πληθυσμό αλλά και "να διαφυλάξει τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά" της Συρίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συριακής διεύθυνσης αρχαιοτήτων, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ "μικρές ομάδες" μαχητών έχουν εισέλθει στην πόλη. Ο ίδιος κάλεσε τον συριακό στρατό, την αντιπολίτευση και τη διεθνή κοινότητα να σώσουν την τοποθεσία αυτή που η UNESCO έχει περιλάβει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της ανθρωπότητας.

"Εκατοντάδες και εκατοντάδες αγάλματα που ανησυχούσαμε ότι θα συντριβούν και θα πωληθούν βρίσκονται τώρα σε ασφαλείς τοποθεσίες", δήλωσε. "Φοβόμαστε για το μουσείο και τα μεγάλα μνημεία που δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν", πρόσθεσε ο Αμπντουλκαρίμ. "Αυτό είναι μια μάχη ολόκληρου του κόσμου".

Οι μαχητές δεν έχουν προσεγγίσει την περιοχή του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στα νοτιο – δυτικά της Παλμύρας.

Οι εξτρεμιστές Σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταστρέψει πλήθος αρχαιοτήτων, μεταξύ άλλων στις αρχαίες πόλεις της Χάτρα και της Νιμρούντ, προκαλώντας έντονη ανησυχία πως και αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco θα έχει την ίδια τύχη.

Πηγή: BBC

Σχετικές ειδήσεις