ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Aνοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ερντογάν: Aνοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικαλέστηκε σήμερα την αστάθεια στα γειτονικά κράτη προκειμένου να καλέσει επειγόντως τα κόμματα να σχηματίσουν γρήγορα μία κυβέρνηση συνασπισμού, διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την προοπτική διεξαγωγής νέων εκλογών.

"Περικυκλωμένη από έναν αληθινό δακτύλιο της φωτιάς, η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή για να μην βλάψει και να βοηθήσει τους αδελφούς της, έτσι θα πρέπει γρήγορα να ολοκληρώσουμε τη μετεκλογική περίοδο", είπε.
Το Κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP) που ίδρυσε ο Ερντογάν και του οποίου ήταν επικεφαλής μέχρι να γίνει πρόεδρος της χώρας πέρυσι, έχασε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου την κοινοβουλευτική απόλυτη πλειοψηφία, βάζοντας τέλος σε μία δεκαετία και πλέον μονοκομματικής διακυβέρνησης και περιορίζοντας τις φιλοδοξίες του να δημιουργήσει μία πιο ισχυρή προεδρία.
Οι βουλευτές θα ορκιστούν την Τρίτη και στη συνέχεια ο Ερντογάν θα αναθέσει την εντολή στο με ισλαμικές ρίζες AKP για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνασπισμού μέσα σε 45 ημέρες.
"Είναι πιθανό η διαδικασία αυτή να κρατήσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Πιστεύω πως η Τουρκία δεν μπορεί να υπομείνει ένα τέτοιο χάσιμο χρόνου, έτσι θέλω να δω να σχηματίζεται μία κυβέρνηση συνασπισμού το ταχύτερο δυνατό", είπε ο τούρκος πρόεδρος σε μία συνάντηση με εξαγωγείς.
"Αν οι πολιτικοί δεν τα καταφέρουν, τότε ο λαός είναι η καταφυγή για την επίλυση αυτού του θέματος", είπε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών αν αποτύχουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε πως ένας συνασπισμός με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το δεύτερο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, δεν είναι πιθανός, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανός ένας συνασπισμός με το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP).
"Αν δείτε τις προεκλογικές υποσχέσεις, υπάρχουν δυσκολίες στο να αναλάβει έναν ρόλο στην κυβέρνηση το CHP", δήλωσε σε μία συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.
"Αν δείτε το MHP μετά τις 7 Ιουνίου, βλέπετε όλο και περισσότερο θετικές, ρεαλιστικές δηλώσεις... Υπάρχουν δυσκολίες με το MHP, αλλά και ευκολίες", είπε ο τούρκος υπουργός Οικονομίας.

Σχετικές ειδήσεις