ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ή πλήρης ένταξη στην Ε.Ε. ή αφήνουμε τους πρόσφυγες να έρχονται

Τουρκία: Ή πλήρης ένταξη στην Ε.Ε. ή αφήνουμε τους πρόσφυγες να έρχονται

Ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να κάμψει όλα τα εμπόδια για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας το προσφυγικό και τον πανικό της Ευρώπης ως διαπραγματευτικό όπλο.Αμέσως μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ο Τούρκος Πρόεδρος με ανακοίνωσή του«τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια»των Ευρωπαίων αξιωματούχων, δηλώνοντας ότι τίποτα λιγότερο από την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε γίνεται αποδεκτό.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΑ ΠΑΙΖΕΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ - ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

Η Σύνοδος Κορυφής που έγινε την περασμένη εβδομάδα έληξε με τυμπανοκρουσίες εκ μέρους των ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν πως θα αυξηθεί η χρηματοδότηση προς την Τουρκία και θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Διευκρίνισαν βέβαια σε αυστηρό ύφος πως «Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες». Η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων κατά τις δηλώσεις Γιούνκερ θα πραγματοποιούνταν την Άνοιξη του 2016.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προφανώς έφυγαν συγχαίροντας αλλήλους για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς φυσικά να περιμένουν τη βόμβα Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η συμφωνία δεν είναι ειλικρινής και όπως χαρακτηριστικά είπε «η Δύση και η Ευρώπη εξαρτούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή από τη δική μας σταθερότητα και ασφάλεια. Αν δε μπορούν να τη διασφαλίσουν -την ασφάλεια στην περιοχή- χωρίς την Τουρκία, τότε για ποιο λόγο δεν εντάσσουν τη χώρα μας στην Ε.Ε.»

Πολλά αναμένεται να ξεκαθαριστούν βέβαια τις επόμενες μέρες, αφού η Αγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην Άγκυρα σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συνεργασία της Τουρκίας.

Αυτό που συμφωνήθηκε καταρχήν μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας είναι να ξεπαγώσουν οι ενταξιακές διαδικασίες για την Τουρκία, να αρθεί ο περιορισμός της βίζα για τους Τούρκους πολίτες και να καλούνται στις συνόδους της Ένωσης και οι Τούρκοι ως άτυποι εταίροι. Επίσης η Τουρκία θα λάβει έξτρα οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η Ευρώπη ξάφνου θυμήθηκε ότι υπάρχει η Τουρκία είπαν με νόημα Τούρκοι αξιωματούχοι, σχολιάζοντας τις αποφάσεις.

Βέβαια η όποια συμφωνία επιτευχθεί μπορεί τελικά και να μην ισχύσει αφού το κόμμα Ερντογάν έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία και αναμένεται να υποστεί ήττα στις εκλογές που θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο τουρκικός λαός στην πλειονότητά του δεν επιθυμεί την εγκατάσταση ακόμα περισσότερων προσφύγων στο έδαφός του.

Σχετικές ειδήσεις