ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δίωξη σε δύο ανήλικα παιδιά επειδή έσκισαν αφίσα του Ερντογάν

Τουρκία: Δίωξη σε δύο ανήλικα παιδιά επειδή έσκισαν αφίσα του Ερντογάν

Με ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια κινδυνεύουν να καταδικαστούν ένα 12χρονο κι ένα 13χρονο αγόρι στην Τουρκία, επειδή έσκισαν αφίσα του Τούρκου προέδρου.

Δίωξη εναντίον δύο ανήλικων αγοριών 12 και 13 ετών, άσκησε η τουρκική δικαιοσύνη για «προσβολή» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την κατηγορία ότι έσκισαν μια αφίσα με τη φωτογραφία του ισχυρού άνδρα της χώρας, όπως αναφέρει σημερινό (28/10) δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.

Όπως διευκρινίζει η αστυνομία, στο κατηγορητήριο η εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ ζητεί να επιβληθεί στα αγόρια ποινή από 14 μήνες φυλάκιση ως τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες.

Τα δύο αγόρια είχαν εντοπιστεί την 1η Μαΐου να σκίζουν μια αφίσα με τη φωτογραφία του Ερντογάν σε έναν δρόμο του Ντιγιαρμπακίρ, μιας πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου κατοικούν στην πλειονότητά τους, Κούρδοι.

«Θέλαμε να σκίσουμε τις αφίσες για να πουλήσουμε το χαρτί. Δεν προσέξαμε ποιος ήταν στη φωτογραφία, δεν γνωρίζαμε ποιος είναι», δήλωσε το 12χρονο αγόρι στον δικαστή.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Ισμαήλ Κορκμάζ, η δίκη των αγοριών θα ξεκινήσει στις 8 Δεκεμβρίου. Τα αγόρια κατηγορούνται βάσει του άρθρου 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα, το οποίο προβλέπει την τιμωρία οποιουδήποτε «πλήττει την εικόνα» του επικεφαλής του κράτους με ποινή φυλάκισης ως τέσσερα χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις