ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Γαλλία: Άμεση απάντηση της Γαλλίας - Βομβάρδισε το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους

Επίθεση Γαλλία: Άμεση απάντηση της Γαλλίας - Βομβάρδισε το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους

Χωρίς καμία καθυστέρηση, όπως φαίνεται, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εφαρμόζει όλα όσα υποσχέθηκε για άμεση και αμείλικτη απάντηση της Γαλλίας στους τζιχαντιστές του ISIS.

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν 20 βόμβες το βράδυ της Κυριακής (16/11/2015) στο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, την πόλη Ράκα της ανατολικής Συρίας, καταστρέφοντας ένα διοικητικό κέντρο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Ο πρώτος στόχος που καταστράφηκε χρησιμοποιούνταν από το Νταές (σ.σ. το ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά) ως κέντρο διοίκησης, κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών και αποθήκη όπλων και πυρομαχικών. Ο δεύτερος στόχος στέγαζε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο.

Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν δέκα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αεροπορική επιδρομή θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και τις επόμενες ημέρες, ενώ είναι σίγουρο ότι θα εντατικοποιηθούν με τη συνδρομή και των Αμερικανών, κατόπιν της κοινής απόφασης που πήραν σήμερα το πρωί σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ομπάμα με τον Ολάντ για ενίσχυση των στρατιωτικών τους δεσμών στην περιοχή και την καταστροφή του ISIS.

Η επίθεση των γαλλικών αεροσκαφών έγινε με τη συνεργασία των ΗΠΑ και αφετηρία ήταν τα αεροδρόμια της Ιορδανίας και των Αραβικών Εμιράτων όπου εδρεύουν τα γαλλικά αεροπλάνα.

Την ίδια στιγμή, αυξάνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι προετοιμάστηκαν στη Συρία, με κάποιους να κατηγορούν τη Δύση ότι έδωσε στο Ισλαμικό Κράτος ένα «άδυτο» και «πολύ χρόνο» για να σχεδιάσει μια τέτοια επίθεση, ενώ κάνουν λόγο για αποτυχία των αεροπορικών επιδρομών.

«Εάν αυτό δεν αλλάξει στρατηγικά, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες επιθέσεις σαν αυτήν» δήλωσε ο αμερικανός βουλευτής Άνταμ Σιφ, ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και κατά συνέπεια έχει επαφές με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Πρόκειται για μια επίθεση της οργάνωσης ΙΚ που προφανώς κατευθυνόταν από τη Συρία» τόνισε ο Σιφ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, σημειώνοντας ότι η Γαλλία ήταν ο βασικός στόχος των τζιχαντιστών εδώ και πολλούς μήνες.

«Ήθελαν να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, όπως αυτές που είδαμε. Πιστεύω ότι δεν πρόκειται απλώς για μια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών. Είναι επίσης μια αποτυχία της εκστρατείας του συνασπισμού (σ.σ. που μάχεται το ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) επειδή επέτρεψε στο ΙΚ να αποκτήσει ένα άδυτο στο Ιράκ και τη Συρία επί υπερβολικά μεγάλο διάστημα. Είχαν πάρα πολλούς πόρους για να τους στρέψουν εναντίον μας», συνέχισε.

Ακόμη και οι καλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις γιατί ο εχθρός προσαρμόζεται στις άμυνες των δυτικών χωρών, εξήγησε ο Σιφ. Και οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπιμού δεν αρκούν, τόνισε.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην οργάνωση ΙΚ να διαθέτει ένα ασφαλές καταφύγιο στη Συρία και το Ιράκ απ' όπου θα μπορεί να οργανώνει επιθέσεις εναντίον μας επειδή ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις δεν θα εντοπιστούν εγκαίρως», κατέληξε ο Σιφ.

Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη που διέφυγε

Την ώρα που η γαλλική αεροπορία προχωρούσε σε μαζικές επιδρομές εναντίον θέσεων της ISIS στη Συρία, η αστυνομία της χώρας αναζητά τον γαλλικής υπηκοότητας Salah Abdeslam.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press, η αστυνομία είχε σταματήσει το Σάββατο, μια ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση, τον 26χρονο ύποπτο σε μπλόκο αυτοκίνητων κοντά στα γαλλοβελγικά σύνορα.

Ο γεννημένος στο Βέλγιο Salah Abdeslam, βρισκόταν σε ένα αυτοκίνητο μαζί με δύο ακόμα άνδρες, αλλά η αστυνομία τους άφησε να φύγουν καθώς μετά από τον σχετικό έλεγο, τα ονόματά τους δεν βρέθηκαν σε κάποια από τις λίστες καταζητούμενων.

Εν τω μεταξύ, σήμερα (16/11) τα ξημερώματα, δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής έκαναν εφόδους σε σπίτια στο παρισινό προάστιο Μπομπινί, στην Τουλούζη, στην Γκρενόμπλ, αλλά και στη Ζουμόντ κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο.

Πάντως, οι έφοδοι στην Τουλούζη όπου τέθηκαν υπό κράτηση τρία άτομα και κατασχέθηκε ένα όπλο, δεν έχουν -σύμφωνα με πηγές του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων- άμεση διασύνδεση με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Πληροφορίες του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BMFTV αναφέρουν ότι μεταξύ ενός οπλοστασίου που βρέθηκε στη Λιόν χθες βράδυ, εντοπίστηκε κι ένας εκτοξευτήρας ρουκετών ενώ συνελήφθησαν πέντε άτομα.

Γάλλος πρωθυπουργός: Εδώ και μήνες ξέραμε ότι θα χτυπήσουν - Ετοιμάζονται κι άλλες επιθέσεις

Εδώ και μήνες ξέραμε ότι θα χτυπήσουν οι τρομοκράτες και ήμασταν σε επιφυλακή για να αποτρέψουμε αυτά τα χτυπήματα, είπε το πρωί της Δευτέρας ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Η Γαλλία πρέπει να προετοιμασθεί για νέες επιθέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι πιθανόν να πληγεί και πάλι «τις επομένες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες».

«Θα ζήσουμε για πολύ με την απειλή αυτή, πρέπει να προετοιμασθούμε», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL τονίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές «συνελήφθησαν, οργανώθηκαν, σχεδιάστηκαν στη Συρία».

Τρομοκρατικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται «όχι μόνο κατά της Γαλλίας, αλλά και κατά άλλων ευρωπαϊκών χωρών», προειδοποίησε λέγοντας ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ματαίωσαν σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων το καλοκαίρι .
Η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε τη νύκτα εφόδους σε σπίτια ισλαμιστών σε ολόκληρη τη Γαλλία, ανακοίνωσε ο Μανουέλ Βαλς.

«Κάνουμε χρήση του νομικού πλαισίου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να ανακρίνουμε ανθρώπους που ανήκουν στο εξτρεμιστικό τζιχαντιστικό κίνημα... και όλους όσοι εκφράζουν μίσος προς τη δημοκρατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις από το αιματοβαμμένο Παρίσι

Σχετικές ειδήσεις