ΚΟΣΜΟΣ

Associated Press: Το Ισλαμικό Κράτος ανατπύσει χημικά όπλα

Associated Press: Το Ισλαμικό Κράτος ανατπύσει χημικά όπλα

Σύμφωνα με πληροφορίες του στο Associated Press, επικαλούμενο αξιωματούχους των ιρακινών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) προσπαθεί να εξελίξει χημικά όπλα έχοντας συγκροτήσει ομάδα η οποία που έχει αναλάβει την έρευνα και την εκτέλεση πειραμάτων με την βοήθεια επιστημόνων από το Ιράκ και την Συρία.

Την Πέμπτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε ότι ισλαμιστές τρομοκράτες μπορεί να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον χημικά ή βιολογικά όπλα. «Δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα. Το λέω με όλες τις επιφυλάξεις. Όμως γνωρίζουμε και έχουμε υπόψη ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος χημικών ή βακτηριακών όπλων», δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Αξιωματούχοι των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών δεν πιστεύουν ότι το ISIS έχει την ικανότητα να αναπτύξει όπλα όπως ευροπαραλυτικό αέριο, το οποίο είναι το πιο κατάλληλο για τρομοκρατικές επιθέσεις. Μέχρι τώρα οι τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας στο πεδίο της μάχης στο Ιράκ και στην Συρία.

Αλλά Ιρακινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι η μεγάλη εδαφική περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές δεν τους επιτρέπει να γνωρίζουν πολλά για το χημικό πρόγραμμα του ISIS.

«Εχουν πλέον απόλυτη ελευθερία να επιλέξουν τοποθεσίες για τα εργαστήρια τους και των παραγωγικών μονάδων και έχουν ένα μεγάλο αριθμό ειδικών, πολιτών και στρατιωτικών, που τους βοηθάνε» δήλωσε Ιρακινός αξιωματούχος στο Associated Press.

Σχετικές ειδήσεις