ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν σε Ολάντ: Η Τουρκία μας πρόδωσε, τη θεωρούσαμε φίλη μας (videos)

Πούτιν σε Ολάντ: Η Τουρκία μας πρόδωσε, τη θεωρούσαμε φίλη μας (videos)

Έκκληση υπέρ της συγκρότησης ενός «ευρύτερου συνασπισμού» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία.

Παράλληλα, οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών όσον αφορά στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αεροπορικών εκστρατειών που πραγματοποιούν στη χώρα.

«Αυτό που συμφωνήσαμε και αυτό είναι σημαντικό, είναι να πλήττουμε θέσεις μόνο του Ντάες (σ.σ. ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) και όχι ενάντια σε δυνάμεις που πολεμούν την τρομοκρατία. Θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες για ποιους πρέπει να χτυπάμε και ποιους όχι», δήλωσε ο Ολάντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να στοχοθετούν μόνο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και παρόμοιες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

«Γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση για το σχηματισμό μιας διευρυμένης και ισχυρής συμμαχίας για την καταπολέμησης τη τρομοκρατίας, ενώ τόνισε πως έφτασε η ώρα για τις χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία να αναλάβουν την ευθύνη τους για όσα εξελίσσονται και να συντονίσουν τα βήματα τους.

«Η Γαλλία θα αυξήσει την υποστήριξη της σε οργανώσεις ανταρτών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας», πρόσθεσε επίσης ο Ολάντ, ο οποίος δεν παρέλειψε τέλος να παραθέσει τους απαραίτητους όρους για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης.

«Γι΄ αυτή (τη πολιτική λύση) υπάρχουν απαραίτητοι όροι, που πρέπει να τηρηθούν. Πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, μια ανεξάρτητη κυβέρνηση κατά την μεταβατική περίοδο. Αυτή η μεταβατική περίοδος πρέπει να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος, στη διεξαγωγή εκλογών, στις οποίες όλες οι πολιτικές παρατάξεις και οργανώσεις, Σύροι της διασποράς θα συμμετάσχουν», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η κατάρρευση του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από ένα τουρκικό καταδιωκτικό F-16 ήταν μια πράξη προδοσίας από μια χώρα που η Ρωσία θεωρούσε φίλη της.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ακόμα πως η Μόσχα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους συμμάχους τους στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αλλά η συνεργασία αυτή θα τεθεί σε κίνδυνο αν υπάρξει κι άλλη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Αλλά σίγουρα, περιστατικά όπως η κατάρριψη αεροσκαφών μας και οι θάνατοι στρατιωτών μας είναι απολύτως απαράδεκτα», τόνισε, προσθέτοντας «Συνεχίζουμε (με δεδομένο) ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη αυτού του επεισοδίου, αλλιώς δεν θα έχουμε ανάγκη συνεργασίας με κανέναν, με καμία συμμαχία, με καμία χώρα».

Αφού κατέστησε, δε, σαφές πως η Μόσχα θα διεξάγει συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για επιχειρήσεις στην Συρία, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, υποστήριξε ότι «η αμερικανική πλευρά, που ηγείται της συμμαχίας στην οποία η Τουρκία είναι μέλος, γνώριζε πού και πότε τα πολεμικά μας αεροσκάφη επιχειρούσαν (τη στιγμή του περιστατικού). Και αυτό ήταν ακριβώς το σημείο που η επίθεση συνέβη».

«Είτε δεν έχουν τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών, είτε διέρρευσαν αυτή την πληροφορία, χωρίς να συνειδητοποιούν τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας διαρροής», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η μεταφορά πετρελαίου από περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτος στην Τουρκία γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, σημειώνοντας πως βρίσκει «δύσκολο να πιστέψει» ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας στην Άγκυρα δεν γνωρίζει τίποτε γι αυτό, ενώ σημείωσε πως η Ρωσία παρακολουθεί την μεταφορά από αέρος, «μέρα και νύχτα».

Ο Πούτιν απέρριψε πάντως κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι δεν γνώριζε την ταυτότητα του ρωσικού αεροσκάφους πριν την επίθεση. «Είναι όλα ασυναρτησίες και φτηνές δικαιολογίες... αλλά αποτελούν μια επιλογή της τουρκικής πλευράς», σχολίασε.

Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το ρωσικό και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό ξεκίνησαν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Πρέπει μαζί να διευρύνουμε περαιτέρω αυτόν τον συνασπισμό με στόχο να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία (...) προκειμένου το σύνολο των χωρών να ενεργήσουν εναντίον της τρομοκρατίας και εναντίον του Ντάες», σημείωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας σε μια δήλωση που έκανε ενώπιον των δημοσιογράφων προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία.

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο συνασπισμός είναι απόλυτα απαραίτητος και σε αυτό ακριβώς το σημείο οι θέσεις μας συμπίπτουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας επιπλέον την ανάγκη «να ενωθούν οι δυνάμεις στη μάχη εναντίον του κοινού εχθρού».

«Είμαστε έτοιμοι για αυτήν τη συνεργασία», διαβεβαίωσε τέλος κατά την έναρξη των συνομιλιών στο Κρεμλίνο με τον Γάλλο ομόλογό του.

Σχετικές ειδήσεις