ΚΟΣΜΟΣ

Πορτοκαλί συναγερμός στο Πεκίνο! (photos)

Πορτοκαλί συναγερμός στο Πεκίνο! (photos)

Για τρίτη ημέρα το Πεκίνο είναι καλυμμένο με πυκνή ομίχλη εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βόρεια Κίνα. Πτήσεις ακυρώθηκαν, βιομηχανίες έκλεισαν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς προστατευτική μάσκα!

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο Πεκίνο συμβαίνει κάτι τέτοιο με τη διαφορά ότι αυτό που συμβαίνει εδώ και τρεις ημέρες εκεί, θεωρείται το σημαντικότερο «θερμό» επεισόδιο των τελευταίων χρόνων! Και να σκεφτεί κάποιος πως έχει δοθεί εντολή να σταματήσει η λειτουργία χιλιάδων εργοστασίων!

Τραγική ειρωνεία πως την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παρίσι η πλέον σημαντικό Σύνοδος για το Κλίμα (OP21) όπου συμμετέχει και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Οι άνθρωποι στο Πεκίνο δε μπορούν να κυκλοφορήσουν δίχως μάσκα. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Ο δείκτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της αμερικανικής πρεσβείας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς, μετρούσε στη μία το μεσημέρι, πυκνότητα αιωρουμένων σωματιδίων 621 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, περισσότερο κατά 24 φορές πάνω από το ανώτατο όριο των 25 μικρογραμμαρίων που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας!

Τη Δευτέρα (30/11/2015) έφτασε τα 945 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στο νότιο Πεκίνο, συντρίβοντας τη συνήθη κινεζική νόρμα των 75 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.

Αυτά τα αιωρούμενα μικροσωματίδια εισχωρούν στους πνεύμονες προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους ετησίως στη χώρα.

Οι κινεζικές αρχές διέταξαν τη διακοπή της λειτουργίας 2.100 βιομηχανικών μονάδων υψηλής ρύπανσης, των εργοταξίων οικοδομών και συνέστησαν στον πληθυσμό να παραμείνει στο σπίτι. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων παρέμεινε στα συνήθη επίπεδα, εκτός της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων που απαγορεύθηκε.

Περί τις 30 πτήσεις ακυρώθηκαν καθώς και τα εσωτερικά δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου δεν φαίνεται να αισιοδοξούν για τις προοπτικές των περιβαλλοντικών συνθηκών στη χώρα τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί σήμερα η φωτογραφία ενός πρωτοσέλιδου κινεζικής εφημερίδας που διακηρύσσει: «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση στη βαριά ρύπανση να περάσει στον επόμενο αιώνα». Έχει σημασία να επισημάνουμε πως το συγκεκριμένο φύλλο της εφημερίδας, χρονολογείται από το 1999!

Σχετικές ειδήσεις