ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το άγνωστο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα

Αυτό είναι το άγνωστο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα

Εκ πρώτης όψης μοιάζει με φτωχό ξαδελφάκι του OS Χ της Apple. Κι όμως, το ντόπιο λειτουργικό σύστημα της Βορείου Κορέας παίρνει στην πραγματικότητα μεγάλες αποστάσεις από ό,τι γνωρίζουμε στη Δύση.

Δύο γερμανοί ερευνητές που κατάφεραν να μελετήσουν το περίφημο Red Star OS παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο Chaos Communication που πραγματοποιείται στο Αμβούργο, αναφέρει το Reuters.

«Ο [εκλιπών ηγέτης] Κιμ Γιονγκ-ιλ είχε πει ότι η Βόρειος Κορέα έπρεπε να αναπτύξει δικό της λειτουργικό σύστημα. Και αυτό ακριβώς έκαναν» λέει ο Φλόριαν Γκρούνο, ένας από τους δύο ερευνητές της γερμανικής εταιρείας ERNW GmbH που κατάφεραν να κατεβάσουν τον κώδικα από δικτυακό τόπο εκτός της Β.Κορέας.

Η πιο πρόσφατη βερσιόν του Red Star, η οποία αναπτύχθηκε το 2013, βασίζεται σε μια έκδοση του Linux που ονομάζεται Fedora. Σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις, των οποίων η εμφάνιση έδειχνε να μιμείται τα Windows XP, η νέα έκδοση φλερτάρει με το OS X της Apple -ίσως αυτή ήταν η προτίμηση του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ-ουν, ο οποίος έχει φωτογραφηθεί δίπλα σε υπολογιστές Mac, όπως και ο πατέρας του.

H ομοιότητα όμως είναι επιφανειακή -το Red Star έχει πολλές ιδιαιτερότητες και καινοτομίες, όπως το δικό του σύστημα κρυπτογράφησης αρχείων. Είναι επίσης πολύ δύσκολο για τον χρήστη να επέμβει σε βασικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να απενεργοποιήσει τα ενσωματωμένα antivirus και Firewall, αφού το σύστημα αντιδρά με εμφάνιση προειδοποιητικών μηνυμάτων και αυτόματη επανεκκίνηση.

Όπως λέει ο Γκρούνο, οι δημιουργοί του λογισμικού φαίνεται ότι απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν ξένο κώδικα, και προσπάθησαν να κλείσουν κάθε κερκόπορτα, για το φόβο κυβερνοεπιθέσεων από δυτικές κυβερνήσεις.

Όπως φαίνεται, όμως, το Red Star είναι σχεδιασμένο να παρακολουθεί και την εγχώρια κατάσταση, αφού σημαδεύει με ψηφιακό υδατογράφημα κάθε έγγραφο ή αρχείο πολυμέσων που βρίσκεται στον υπολογιστή ή σε στικάκια USB, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση της πορείας του.

Οι δύο ερευνητές υποθέτουν ότι η τακτική αυτή έχει στόχο την καταστολή της ανταλλαγής πειρατικών ταινιών και μουσικής μεταξύ των πολιτών. Το σημάδεμα όλων των αρχείων «σίγουρα παραβιάζει την ιδιωτικότητα. Δεν είναι διαφανές στο χρήστη. Γίνεται σιωπηλά και αγγίζει ακόμα και αρχεία που δεν έχουν ανοιχτεί» λέει ο Γκρούνο.

Ο ερευνητής και ο συνεργάτης του παραδέχονται πάντως ότι δεν έχουν ιδέα για τον αριθμό των υπολογιστών που τρέχουν Red Star.

Οι πολίτες της Βορείου Κορέας χρησιμοποιούν ένα υποτυπώδες δίκτυο intranet το οποίο δεν συνδέεται στον Παγκόσμιο Ιστό αλλά επιτρέπει την πρόσβαση σε κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και λίγους δικτυακούς τόπους που έχουν λάβει την έγκριση της κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι υπολογιστές στη χώρα εκτιμάται ότι τρέχουν τα Windows XP.

Η Βόρειος Κορέα δεν είναι η πρώτη χώρα που επιχειρεί να δημιουργήσει το δικό της λειτουργικό σύστημα -το ίδιο έχουν κάνει η Κίνα και η Ρωσία, ενώ η Κούβα ήδη έχει το εγχώριο σύστημα Nova.

Σχετικές ειδήσεις