ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Στους Σοσιαλιστές η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ισπανία: Στους Σοσιαλιστές η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Με βάση το ισπανικό σύνταγμα, μετά την πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του διάστημα δύο μηνών για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στον Πέδρο Σάντσεθ, τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) έδωσε ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας την εντολή να ξεκινήσει συνομιλίες με τα άλλα πολιτικά κόμματα της χώρας προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Πάτσι Λόπεθ.

Μιλώντας με τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά, ο Λόπεθ είπε ότι ο Σάντσεθ θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, πιθανότατα ακόμη και έναν μήνα, προτού να οργανωθεί η συνεδρίαση στο κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Με βάση το ισπανικό σύνταγμα, μετά την πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του διάστημα δύο μηνών για να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, τότε προκηρύσσονται εκ νέου εθνικές εκλογές.

Σχετικές ειδήσεις