ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας: Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι πολεμικοί τόνοι

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας: Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι πολεμικοί τόνοι

Τη βεβαιότητά του πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να πέσει στα χέρια των κουρδικών δυνάμεων η Αζάζ, καθώς η Άγκυρα χρησιμοποιεί τη συριακή αυτή οδό για να ανεφοδιάζει το Ισλαμικό Κράτος, εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών – Τι απαντά η Τουρκία.

Η Τουρκία κατηγόρησε χθες τη Ρωσία για ένα «προφανές έγκλημα πολέμου» μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στη βόρεια Συρία που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ενώ προειδοποίησε την κουρδική πολιτοφυλακή YPG ότι θα αντιμετωπίσει «τη σκληρότερη αντίδραση», αν προσπαθήσει να καταλάβει την πόλη Αζάζ, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

«Μερικοί από τους εταίρους μας κυριολεκτικά μας ικέτευσαν να 'μην αγγίξουμε' έναν διάδρομο που είναι λίγο μικρότερος από 100 χιλιόμετρα στα συρο-τουρκικά σύνορα γύρω από την Αζάζ», ανέφερε σε επίσημα σχόλιά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, που επιχειρούν επίσης στη Συρία.

«Προφανώς αυτό έχει στόχο να εξασφαλισθεί ο καθημερινός ανεφοδιασμός του Ισλαμικού Κράτους, της Τζάμπατ αλ-Νόσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα από την Τουρκία μέσω της περιοχής αυτής και επίσης να μπορεί να χρησιμεύει ως πέρασμα για τρομοκράτες», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο είχε απορρίψει κατηγορηματικά τουρκικές κατηγορίες ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ιατρικές εγκαταστάσεις και σχολεία στη βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμες.

«Ο ρωσικός στόλος της Κασπίας δεν διαθέτει σκάφος ικανό να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο όπως αυτός που έπληξε νοσοκομείο στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ», δήλωσε επίσης σήμερα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Τουρκία κατηγόρησε τη Ρωσία για έγκλημα πολέμου μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν ιατρικές εγκαταστάσεις και σχολεία στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε σήμερα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως «τρομοκράτες» στις συριακές επαρχίες του Ιντλίμπ και του Χαλεπίου συνεχίζουν να λαμβάνουν τη νύκτα όπλα και ενισχύσεις από το τουρκικό έδαφος.

«Ρωσικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν 444 εξόδους στη Συρία από τις 10 έως τις 16 Φεβρουαρίου και έπληξαν 1.593 στόχους», πρόσθεσε τέλος ο εκπρόσωπος στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει για τέταρτη μέρα να βομβαρδίζει θέσεις των Κούρδων στη Συρία

Την ίδια ώρα, το τουρκικό πυροβολικό ανταπέδωσε «αντίστοιχα» πυρά στη Συρία, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές, τέταρτη ημέρα των βομβαρδισμών από το τουρκικό πυροβολικό.

Η Τουρκία, άλλωστε χθες (15/2), όχι μόνο προειδοποίησε τους μαχητές των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία σε περίπτωση που προσπαθήσουν να καταλάβουν μια πόλη κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, αλλά κατηγόρησε τη Ρωσία για μια πυραυλική επίθεση στη Συρία από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άμαχοι.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν 50 άμαχοι σκοτώθηκαν όταν πύραυλοι έπληξαν χθες τουλάχιστον πέντε ιατρικές εγκαταστάσεις και δύο σχολεία σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη Συρία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία χαρακτήρισαν τις επιθέσεις κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στην πόλη Αζάζ της βόρειας Συρίας, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών πριν από τη μεθόριο με την Τουρκία, όπου πύραυλοι έπληξαν ένα παιδικό νοσοκομείο και ένα σχολείο που στέγαζε πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου στη Συρία.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τέτοιες δηλώσεις πόσο μάλλον που κάθε φορά εκείνοι που κάνουν τις δηλώσεις αυτές δεν είναι σε θέση να αποδείξουν τις αβάσιμες κατηγορίες τους με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα ώστε να μην επέμβει στον πόλεμο στη Συρία.

Ο Νταβούτογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ομιλία του σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στο κοινοβούλιο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός καταδίκασε επίσης με σφοδρότητα τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί η Ρωσία στη Συρία, αποκαλώντας τους «βάρβαρους», «δειλούς» και «ανελέητους».

«Από τον Σεπτέμβριο, αυτά τα βάρβαρα, δειλά και ανελέητα αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Συρία χωρίς να κάνουν καμία διάκριση μεταξύ των αμάχων, των παιδιών και των στρατιωτών», κατέληξε.

Δυσαρεστημένη η Άγκυρα για το αίτημα της Γαλλίας να σταματήσουν τα πλήγματα κατά των Κούρδων της Συρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε, τέλος, στο Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας μετά το αίτημα του Παρισιού να σταματήσουν τα τουρκικά πλήγματα εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες το βράδυ κατόπιν δικού του αιτήματος, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε στον Ερό τη δυσαρέσκειά του για τις γαλλικές δηλώσεις και του υπενθύμισε ότι η «Τουρκία πολεμάει τα τρομοκρατικά στοιχεία στη Συρία», διευκρίνισε πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Γαλλία ζήτησε την Κυριακή «την άμεση παύση των βομβαρδισμών στη Συρία», τόσο των τουρκικών βομβαρδισμών κατά των θέσεων Κούρδων στη Συρία, όσο και των βομβαρδισμών της Δαμασκού και της Ρωσίας σε όλη τη χώρα.

Εδώ και τέσσερις ημέρες, το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει θέσεις που κατέχουν κοντά στα σύνορά της με τη Συρία, γύρω από την συριακή πόλη Αζάζ, στην επαρχία του Χαλεπιού, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και η πολιτοφυλακή του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG και τις PYD «τρομοκρατικές οργανώσεις» που συνδέονται στενά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Τους τουρκικούς βομβαρδισμούς καταδίκασαν πάντως οι ΗΠΑ, σύμμαχοι και εταίροι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπως και η συριακή κυβέρνηση.

Η Τουρκία εκφράζει φόβους ότι οι Κούρδοι των YPG, οι οποίοι ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος του συριακού βορρά, θα επεκτείνουν την επιρροή τους σχεδόν στο σύνολο της μεθοριακής ζώνης με την Τουρκία και θα κηρύξουν αυτονομία.

Σχετικές ειδήσεις