ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: H χερσαία επίθεση είναι απαραίτητη στη Συρία

Τουρκία: H χερσαία επίθεση είναι απαραίτητη στη Συρία

Υπέρ της διεξαγωγής χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία τάσσεται η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, ωστόσο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «δεν υπάρχει συναίνεση εντός του διεθνούς συνασπισμού και μία στρατηγική για τέτοιου είδους επέμβαση δεν έχει συζητηθεί σοβαρά».

«Κάποιες χώρες, όπως εμείς, η Σαουδική Αραβία και ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι μια χερσαία επιχείρηση είναι απαραίτητη… Ωστόσο το να περιμένει κανείς αυτό (να γίνει) μονάχα από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ δεν είναι ούτε σωστό ούτε ρεαλιστικό», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters από την Άγκυρα.

«Εφόσον μια τέτοιου είδους επιχείρηση διεξαχθεί, πρέπει να γίνει από κοινού, όπως οι αεροπορικές επιδρομές (που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός)» επισήμανε επίσης ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, καταλήγοντας:

«Ο συνασπισμός δεν έχει συζητήσει σοβαρά το ζήτημα των χερσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχουν χώρες που αντιτίθενται και υπάρχουν κι εκείνοι που δεν σκοπεύουν να λάβουν μέρος αλλά έχουν εκφράσει τη βούληση η Τουρκία ή μια άλλη χώρα να το αναλάβουν».

«Η ανάπτυξη σαουδαραβικών χερσαίων δυνάμεων στη Συρία θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Ζαρίφ προειδοποίησε πάντως ότι η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία θα παραβίαζε «το διεθνές δίκαιο», απαιτώντας ταυτόχρονα από το Ριάντ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη.

«Αυτοί που δρουν στη Συρία χωρίς την έγκριση της συριακής κυβέρνησης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ερωτηθείς για την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι ενδέχεται να στείλει στρατό για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ζαρίφ ανέβασε τους τόνους μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Βέλγο ομόλογό του Ντιντιέ Ρέιντερς, λίγο αργότερα: «Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια ανάμιξης και άλλων (πλευρών) στις μάχες στην περιοχή είναι επικίνδυνη», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι όλοι θα έπρεπε να μοχθήσουν για να βρεθεί μια ειρηνική λύση, όχι να δημιουργούν περισσότερους κινδύνους και εχθρότητα στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι το Ιράν, που έχει στείλει χιλιάδες «στρατιωτικούς συμβούλους» στη Συρία, στηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού και μέσω του συμμάχου του, της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και μέσω των Ιρακινών σιιτών πολιτοφυλάκων.

«Το Ιράν δεν έχει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία. Έχουμε στείλει στρατιωτικούς συμβούλους, όπως και σε άλλες περιοχές, κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης», είπε ο Ζαρίφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ιρανός υπουργός επέκρινε επίσης τη στάση της Σαουδικής Αραβίας στις ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες που επρόκειτο να διεξαχθούν στις αρχές του μήνα στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να υπαγορεύεται από το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα αυτό θα καθοριστεί από τους Σύρους που κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι από τις πρωτεύουσες της περιοχής και ιδίως από το Ριάντ. Δεν μπορούν αυτοί να αποφασίζουν στη θέση των Σύρων», επανέλαβε.

«Και, αν μιλάμε για στρατιωτικές δυνάμεις, πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στην Υεμένη, που γίνονται καθημερινά εναντίον αθώων πολιτών και σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους ενώ δεν υπάρχουν πλέον στρατιωτικοί στόχοι για να πληγούν στην Υεμένη», κατέληξε, αναφερόμενος στις αεροπορικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα αυτή.

Σχετικές ειδήσεις