ΚΟΣΜΟΣ

«Θρίλερ» στη Σύνοδο Κορυφής - Χωρισμένοι σε στρατόπεδα μπροστά στο ενδεχόμενο Brexit

«Θρίλερ» στη Σύνοδο Κορυφής - Χωρισμένοι σε στρατόπεδα μπροστά στο ενδεχόμενο Brexit

Σε στρατόπεδα έχουν χωριστεί οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηΣύνοδο Κορυφήςτων Βρυξελώναναφορικά με την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στα όσα έχει θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον- Τσίπρας:Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη - Μέρκελ:Να βρούμε νόμιμους τρόπους για την είσοδο των προσφύγων στην Ευρώπη.

Οι χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και σχεδόν όλες οι Σκανδιναβικές, υποστηρίζουν τις θέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον, διαμηνύοντας πως πρέπει να υπάρξει ενότητα χωρίς να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες.

Από την άλλη μεριά, τα κράτη μέλη της ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία αντιδρούν στην κατάργηση των προνομιών και των κοινωνικών παροχών για πολίτες των κρατών τους που ζουν και εργάζονται στην Μεγάλη Βρετανία, ενώ την ίδια ώρα χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως Γερμανία, η Γαλλία, εκφράζουν αντιρρήσεις σχετικά με το μέλλον της στενότερης συνεργασίας των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

«Θα παλέψω για τη Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία θα την πάρω», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Καμέρον, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Έχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε σήμερα και αύριο. Θα είναι δύσκολα. Θα παλέψω για τη Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα την πάρω. Αλλά δεν θα συμφωνήσω σε κάτι που δεν απαντά σε αυτό που χρειαζόμαστε. Νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά από το να το κάνουμε γρήγορα. Αλλά με καλή θέληση και σκληρή δουλειά μπορούμε να πάρουμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», ήταν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Λίγο αργότερα, δε, απηύθυνε έκκληση ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, για την επίτευξη μιας «συμφωνίας» που θα είναι «αξιόπιστη» στα μάτια των Βρετανών πολιτών και η οποία θα συμβάλει προκειμένου να διευθετηθεί «για μια γενιά» το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε ανάγκη μια αξιόπιστη συμφωνία (…), που θα είναι αρκετά ισχυρή προκειμένου να πείσουμε τους Βρετανούς να υποστηρίξουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο Κάμερον ενώπιον των υπολοίπων 26 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ.

Αγκάθι της Συνόδου Κορυφής αποτελεί η στάση της Γαλλίας, που είναι η χώρα που εκφράζει πιο έντονα τις αντιθέσεις τις θεωρώντας πως η διαπραγμάτευση με την Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να δυναμιτίσει την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης ή να αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές απαιτήσεις και εξαιρέσεις άλλων κρατών – μελών

Η Εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα

Την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ του «"Εver closer Europe” στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των “μονομερών ενεργειών” που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της».

Δεύτερον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μ. Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.

Διαβάτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις από την Σύνοδο Κορυφής

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

Ολιγόλεπτη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Στη συνάντηση των δυο συζητήθηκε το μεταναστευτικό και οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί, όχι μόνο στη ΕΕ, αλλά και στις δυο χώρες.

Στη συνομιλία τους επιβεβαιώθηκε η κοινή τους προσέγγιση για το προσφυγικό, καθώς και η θέλησή τους να μην υποχωρήσουν στις απόψεις των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ οι οποίες πιέζουν για πιο δραστικά μέτρα ενάντια στις ροές προσφύγων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα καθιστώντας την μία χώρα «αποθήκη» μεταναστών και προσφύγων.

Τσίπρας: To μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής είπε για το προσφυγικό, «Δεν μπορεί να ισχύουν αλά καρτ κανόνες για κάποιες χώρες της ΕΕ και για άλλες όχι».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός.


«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους "α λα καρτ"»

Άνγκελα Μέρκελ: Να βρούμε νόμιμους τρόπους για την είσοδο των προσφύγων στην Ευρώπη

Να καταπολεμηθεί η εμπορία των ανθρώπων ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδος Κορυφής.

Σε δηλώσεις της η κυρία Μέρκελ σημείωσε: «Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα των χωρών της ΕΕ. Βλέπουμε ποια είναι τα συμβάντα και οι τραγικές ιστορίες»

«Πρέπει να βρούμε νόμιμους τρόπος πώς να έρχονται οι άνθρωποι στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις