ΚΟΣΜΟΣ

Σε τροχιά πρόωρων εκλογών η Αυστραλία

Σε τροχιά πρόωρων εκλογών η Αυστραλία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ εισήγαγε νομοσχέδιο εκλογικών μεταρρυθμίσεων σήμερα, σηματοδοτώντας τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.

Οι ανεξάρτητοι γερουσιαστές και τα κοινοβουλευτικά μέλη των μικρών κομμάτων, που εκλέχθηκαν στις τελευταίες εκλογές του 2013, έχουν εξακολουθητικά παρεμποδίσει την υλοποίηση σημαντικών δεσμεύσεων που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται αλλαγές που θ' αυξήσουν το κόστος της εκπαίδευσης, αλλά και της κοινωνικής ασφάλειας, περιορίζοντας επίσης την πρόσβαση στα επιδόματα και στα προγράμματα της κοινωνικής πρόνοιας.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο καθιστούν πιο δύσκολη την είσοδο των μικρών κομμάτων στο κοινοβούλιο, ενώ θεωρούνται αναγκαίες από την κυβέρνηση, προκειμένου να διαλυθούν τα νομοθετικά σώματα και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

«Πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ήταν υποθετική. Τώρα έχει τεθεί επί τάπητος», δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Πίτερ Τσεν, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Δεν υπάρχει τρόπος διαπραγμάτευσης με κανέναν από τους γερουσιαστές. Το νομοθετικό έργο του κοινοβουλίου έχει τερματιστεί», τονίζει.

Οι αλλαγές είναι πιθανό να προκαλέσουν πολιτικές αναταράξεις σε ανεξάρτητους γερουσιαστές, αλλά και στους γερουσιαστές μικρών κομμάτων που συμμετέχουν στη Γερουσία, στους οποίους η κυβέρνηση στηρίζεται, προκειμένου να ψηφίσει νομοθετήματα που προκαλούν την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Η κατάσταση αυτή σημαίνει πρακτικά ότι ο Τέρνμπουλ δεν έχει αλλά περιθώρια από την επιλογή των πρόωρων εκλογών προκειμένου ν' αποφύγει μια μακρά περίοδο κοινοβουλευτικής στασιμότητας.

«Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα», δήλωσε ο Τέρνμπουλ στους δημοσιογράφους. «Οι τελευταίες εκλογές αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας πολιτικής κριτικής καθώς οι Αυστραλοί, είδαν να εκλέγονται γερουσιαστές, που είχαν ποσοστό ψήφων μικρότερο του 1%», τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Ο Τέρνμπουλ που καθαίρεσε τον προηγούμενο πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ σε «κομματικό πραξικόπημα» το 2015, είχε δηλώσει σε υπουργούς του κόμματός του, ότι η διπλή διάλυση των νομοθετικών σωμάτων και η προκήρυξη εκλογών, ήταν «μια βιώσιμη επιλογή». Ωστόσο, πρόκειται για σπάνια πολιτική επιλογή για την Αυστραλία, που οδηγεί στη διάλυση των δύο νομοθετικών σωμάτων, προκειμένου να ξεπεραστούν πολιτικά αδιέξοδα.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, ο πιο σύντομος χρόνος για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι ο Ιούνιος. Ωστόσο, στα σχέδια του Τέρνμπουλ σύμφωνα με τις δηλώσεις του, είναι να πραγματοποιηθούν εκλογές το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

«Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών μπορεί να βοηθήσει τον Τέρνμπουλ να συσπειρώσει το κόμμα του, αλλά εμπεριέχει και μεγάλο ποσοστό ρίσκου και μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ», επισημαίνει ο Τσεν.

Ο Τέρνμπουλ προηγείται συνεχώς στις δημοσκοπήσεις από τότε που ανήλθε στην εξουσία. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η «περίοδος του μέλιτος» για τον ίδιο, έχει τελειώσει.

Σχετικές ειδήσεις