ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ο Άσαντ και το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζουν τα εγκλήματα πολέμου

ΟΗΕ: Ο Άσαντ και το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζουν τα εγκλήματα πολέμου

Οι άμαχοι μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο σκόπιμων επιθέσεων από όλες τις εμπόλεμες πλευρές.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στη Συρία, υπογραμμίζει η ειδική Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ στην τελευταία έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εισηγούμενη να καταστεί η απόδοση δικαιοσύνης ένα από τα βασικά στοιχεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στην εμπόλεμη χώρα.

Επικρίνοντας ξεκάθαρα τις μεγάλες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στην κρίση, η Επιτροπή εξηγεί ότι «παραδόξως, οι διεθνείς και περιφερειακοί παράγοντες που πιέζουν δημοσίως για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση, είναι οι ίδιες που συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη στρατιωτική κλιμάκωση».

«Ο πολλαπλασιασμός των εμπλεκομένων και των γραμμών του μετώπου καθιστά ακόμη δυσκολότερη την επιβίωση των αμάχων», σημειώνεται στην έκθεση, στην οποία επισημαίνονται επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και σχολείων. «Τρία εκατομμύρια παιδιά στη Συρία εμποδίζονται κατ' αυτόν τον τρόπο να πάνε στο σχολείο», καταγγέλλουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Επιτροπή, υπό την προεδρία του Βραζιλιάνου Πάουλο Σέρζιο Πινιέιρο, εκτιμά ότι «ένα ουσιώδες στοιχείο της (ειρηνευτικής) διαδικασίας» θα έπρεπε να είναι η απόδοση δικαιοσύνης και η τιμωρία των υπευθύνων για τις βιαιοπραγίες.

Όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις του πολέμου, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι ανταρτικές οργανώσεις έχουν υποχωρήσει απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις. «Η ικανότητα των ανταρτών να αντιμετωπίζουν πολλούς αντιπάλους σε διαφορετικά μέτωπα έχει περιοριστεί τους τελευταίους μήνες, εν μέρει γιατί έχουν ενταθεί οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των διοικητικών κέντρων τους, των δικτύων επιμελητείας και των γραμμών επικοινωνιών».

Σχετικές ειδήσεις