ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό - Φάιμαν: Εάν θέλει η Γερμανία, ας παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα

Προσφυγικό - Φάιμαν: Εάν θέλει η Γερμανία, ας παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ξεκαθαρίζει, μέσω συνέντευξής του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ότι η χώρα του δεν θα καταστεί «προθάλαμος της Γερμανίας» σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και ζητά από τη Γερμανία να «παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα και από τις γειτονικές χώρες της Συρίας».

Ο κ. Φάιμαν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού Ταμείου για τους πρόσφυγες, «οι πόροι του οποίου», όπως υπογραμμίζει, «θα χρησιμοποιούνται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα και για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο».

«Η Γερμανία πρέπει να καθορίσει μία ημερήσια ποσόστωση και να εκδώσει έγγραφα διέλευσης για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιορδανία, από τα οποία θα διαπιστώνεται πως οι πρόσφυγες που φθάνουν, μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία», προσθέτει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Δεν μπορεί να γίνεται περαιτέρω αποδεκτό, καθημερινά να μετακινούνται πολλές χιλιάδες πρόσφυγες προς την Κεντρική Ευρώπη και από την άλλη πλευρά η Γερμανία να ανακοινώνει ότι "σήμερα αφήνει να εισέλθουν στη χώρα μόνον 1.000 ή 2.000"».

Την ίδια στιγμή, και ο Αυστριακός υπουργός της Καγκελαρίας Γιόζεφ Όστερμαγιερ σε δηλώσεις που έκανε χθες, Τρίτη (01/03/2016) τόνισε πως «αν η Γερμανία συνεχίζει να θέλει να υποδέχεται συντεταγμένα πρόσφυγες, θα πρέπει, είτε να παραλαμβάνει τους ανθρώπους στην Ελλάδα, είτε να τους εκδίδει μία άδεια (βίζα) διέλευσης - αυτό όμως θα μπορεί να ισχύει για πρόσφυγες που έχουν ήδη καταγραφεί στην Ελλάδα και περιμένουν στα hotspots».

Όπως επισήμανε ο ίδιος, «με μία άδεια διέλευσης την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα ελάμβαναν στην Ελλάδα, θα μπορούσε να υπάρξει μέριμνα ώστε η διέλευση των προσφύγων να είναι καλύτερα ελεγχόμενη, νομικά ασφαλέστερη και να γίνεται ταχύτερα».

Κατά την άποψη του κ. Όστερμάγιερ, μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιπαλέψει κανείς την έλξη της παράτυπης μετανάστευσης και τη μεταφορά μέσω διακινητών, ενώ και τα hotspots θα μπορούν να λειτουργήσουν, μόνον όταν θα είναι σαφές στους πρόσφυγες που θέλουν να μεταβούν στη Γερμανία, πως ο δρόμος για εκεί είναι εφικτός αποκλειστικά και μόνον μέσα από μία συντεταγμένη καταγραφή και κατανομή.

Την πρόταση αυτή ο υπουργός καγκελαρίας είχε παρουσιάσει ως ένα είδος ενδιάμεσης λύσης στο προσφυγικό, δεδομένης της εκρηκτικής κατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη μία ευρωπαϊκή λύση, και η μετακίνηση προσφύγων απορρίπτεται σαφώς από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Σχετικές ειδήσεις