ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Τραβάει στα άκρα το σχοινί ο Νταβούτογλου–Τελευταία στιγμή εκβιάζει με απαιτήσεις

Σύνοδος Κορυφής: Τραβάει στα άκρα το σχοινί ο Νταβούτογλου–Τελευταία στιγμή εκβιάζει με απαιτήσεις

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής, διά στόματος Νταβούτογλου, η Τουρκία δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την επανεισδοχή των μη Σύρων και Ιρακινών προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, μόνο έπειτα από:

ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

(α) συμφωνία αύξησης της χρηματοδότησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που η ΕΕ έχει υποσχεθεί (β) επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν εντός ζώνης Σένγκεν και (γ) επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όλο το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στο τραπέζι» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο πριν τη Σύνοδο.

Αυτήν την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται το γεύμα μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής διαφοροποιείται και ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το τέλος της θα επιστρέψει ο Α. Νταβούτογλου για το δείπνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Σχετικές ειδήσεις