ΚΟΣΜΟΣ

Νέα διεθνής ένταση από εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράν (vid)

Νέα διεθνής ένταση από εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράν (vid)

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων Fars και Tasnim.

Οι εκτοξεύσεις αυτές, έγιναν στο πλαίσιο της διεξαγωγής στρατιωτικής άσκησης, η οποία προκαλεί ήδη τη διπλωματική αντίδραση των ΗΠΑ.

Πρόκειται για δύο πυραύλους Qadr H που εκτοξεύτηκαν από τα βόρεια της χώρας πλήττοντας στόχους στις νοτιοανατολικές περιοχές και σε ακτίνα δράσης 1.400 χλμ.

Οι πυραυλικές εκτοξεύσεις αποδεικνύουν την αμυντική ικανότητα του Ιράν, αλλά και τα οπλικά συστήματα που διαθέτει για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής κατά της ισλαμικής επανάστασης, του ιρανικού κράτους και της ανεξαρτησίας του, ανέφερε η είδηση του ιρανικού πρακτορείου.

Οι εκτοξέυσεις αυτές πραγματοποιούνται μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, τον Ιανουάριο, σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Οι εντάσεις ορίζονται γεωγραφικά από τη διώρυγα του Σουέζ, προβάλλονται γεωπολιτικά στον Κόλπο του Άντεν, ανοιχτά της Υεμένης και καταλήγουν στα -υπό ιρανικό έλεγχο- Στενά του Ορμούζ.

Σχετικές ειδήσεις