ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Η χώρα δεν μπορεί χωρίς την πυρηνική ενέργεια, δηλώνει ο πρωθυπουργός Άμπε

Ιαπωνία: Η χώρα δεν μπορεί χωρίς την πυρηνική ενέργεια, δηλώνει ο πρωθυπουργός Άμπε

Η Ιαπωνία δεν μπορεί χωρίς την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη (10/3), παραμονή της 5ης επετείου από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα.

"Η χώρα μας, που είναι φτωχή σε πόρους, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς την πυρηνική ενέργεια για να εγγυηθεί μια τακτική τροφοδοσία σε ενέργεια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις οικονομικές συνθήκες και την κλιματική αλλαγή", δήλωσε.

Αφού μίλησε για περίπου δεκαπέντε λεπτά για την πρόοδο που έχει γίνει όσον αφορά την ανοικοδόμηση της περιοχής που καταστράφηκε από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011, ο Άμπε ερωτήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησής του όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια την επομένη της εντολής που έδωσε δικαστήριο για τη διακοπή της λειτουργίας δύο αντιδραστήρων που μόλις είχαν ξανατεθεί σε λειτουργία στη χώρα.

"Η ρυθμιστική αρχή για τα πυρηνικά έκρινε ότι οι αντιδραστήρες αυτοί τηρούν τις προδιαγραφές της για την ασφάλεια, οι οποίες είναι οι πιο αυστηρές στον κόσμο, βάσει τεχνικών και επιστημονικών κριτηρίων", επέμεινε ο Άμπε και σημείωσε ότι δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησής του.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι η πολιτική της κυβέρνησής του είναι να δίνει άδεια για την επαναλειτουργία "όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων που κρίνονται ασφαλείς από αυτήν την ανεξάρτητη αρχή".

Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν 43 πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία (από τους 54 που υπήρχαν πριν από το δυστύχημα της Φουκουσίμα) που θεωρείται ότι μπορούν δυνάμει να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο μόνον 2 από αυτούς βρίσκονται σε λειτουργία. Άλλοι δύο (οι 3 και 4 της Τακαχάμα) είχαν μόλις και μετά βίας ξανατεθεί προσφάτως σε λειτουργία, αλλά η δικαιοσύνη διέταξε την εταιρεία διαχείρισης του σταθμού να τους σταματήσει.

Ο Άμπε υπογράμμισε τέλος "την πλήρη και ολοκληρωτική δέσμευση του κράτους όσον αφορά το θέμα του μολυσμένου ύδατος του σταθμού της Φουκουσίμα", ώστε να επιτραπεί μια αποκατάσταση της περιοχής.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ιαπωνία αντιτίθεται στην επανέναρξη της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις που γίνονται τακτικά από τα μέσα ενημέρωσης.

Σχετικές ειδήσεις