ΚΟΣΜΟΣ

Δεν συνελήφθη ο καταζητούμενος τρομοκράτης στις Βρυξέλλες - Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό

Δεν συνελήφθη ο καταζητούμενος τρομοκράτης στις Βρυξέλλες - Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό

Παρά τις εκτενείς αναφορές μέσων μαζικής ενημέρωσης του εξωτερικού διαψεύδεται από βελγικά ΜΜΕ το αποκλειστικό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας Dernière Heure ότι ο τρίτος τρομοκράτης,Najim Laachraoui,που καταζητούταν σε σχέση με τις πολύνεκρες επιθέσεις χθες στις Βρυξέλλες (22/3), συνελήφθη από την αστυνομία στο Άντερλεχτ του Βελγίου σήμερα (23/3).

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας διέψευσε τη σύλληψη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις 13:00 (τοπική ώρα).

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Michael Sephilha σε σχετικό tweet ένας ύποπτος είχε νωρίτερα συλληφθεί σε πιτσαρία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει ο βελγικός Τύπος, το DNA του καταζητούμενου Najim Laachraoui, βρέθηκε σε «εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, όπου σκοτώθηκαν 130 άτομα».

Ο Λααχράουι φέρεται ότι ανήκει στην πρώτη ομάδα ισλαμιστών που ταξίδεψαν στη Συρία το Φεβρουάριο του 2013 και καταζητείται από τις αστυνομικές αρχές από τις 4 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Η βελγική εφημερίδα Dernière Heure αναφέρει ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015 πέρασε τα σύνορα Αυστρίας-Ουγγαρίας χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο μαζί με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ και τον 35χρονο αλγερινό Μπελκαίντ, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιδρομή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε προάστιο των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα.

Ταυτοποιήθηκαν οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας

Όπως μετέδωσε το δημόσιο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, οι βομβιστές αυτοκτονίας του αεροδρομίου είναι οι αδελφοί Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουι. Πρόκειται για κατοίκους Βρυξελλών και άτομα τα οποία είναι γνώριμα στην αστυνομία καθώς έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ποινικά αδικήματα.

Ο 30χρονος Χαλίντ, είχε νοικιάσει -με ψεύτικο όνομα- το διαμέρισμα στη συνοικία Φόρεστ της βελγικής πρωτεύουσας, όπου η αστυνομία σκότωσε έναν ένοπλο κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης την περασμένη Τρίτη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Το δημόσιο φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT μετέδωσε ότι οι δύο αδελφοί έδρασαν σε δύο διαφορετικά σημεία, ο ένας φέρεται να διέπραξε την επίθεση στο αεροδρόμιο, και ο άλλος να ανατινάχθηκε μέσα στο μετρό, στο σταθμό Μάλμπεκ όπου τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες. «Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει ανακοίνωση, στα αραβικά και τα γαλλικά.

Δείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό των επιθέσεων στις Βρυξέλλες

Σχετικές ειδήσεις