ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρρευση γέφυρας Ινδία: Συγκλονιστικά βίντεο και μαρτυρίες – 15 οι νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες

Κατάρρευση γέφυρας Ινδία: Συγκλονιστικά βίντεο και μαρτυρίες – 15 οι νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες

Αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια της ανισόπεδης διάβασης που κατέρρευσε σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία της Κολκάτα (πρώην Καλκούτα), στην ανατολική Ινδία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100, δίνουν τα μέλη των ομάδων διάσωσης.

Αυτή η υπό κατασκευή ανισόπεδη οδογέφυρα κατέρρευσε σε ώρα αιχμής το πρωί της Πέμπτης (31/3), σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της μητρόπολης της Ινδίας, με αποτέλεσμα όγκοι μεταλλικών δοκών και σκυροδέματος να συνθλίψουν πεζούς, αυτοκίνητα και άλλα οχήματα.

Οι αρχές φοβούνται ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά, καθώς συνεχίζουν να μην γνωρίζουν ακόμα πόσοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα.

«Δεκαπέντε άτομα σκοτώθηκαν. Περισσότεροι από 100 έχουν διασωθεί και έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία» δήλωσε ο Ανίλ Σεκαγουάτ, εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πέντε ομάδες μας με ειδικό εξοπλισμό βρίσκονται στο σημείο και συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης», πρόσθεσε.

Σε μια πρώτη φάση, η αστυνομία και οι περαστικοί επιχείρησαν να σηκώσουν με τα χέρια τους τις βαριές πλάκες και τα κομμάτια μετάλλου, προσπαθώντας να εντοπίσουν επιζώντες.

Τα συνεργεία διάσωσης δυσκολεύονται να οδηγήσουν τους γερανούς και άλλα βαριά οχήματα από τους στενούς δρόμους του Μπουραμπαζάρ, μία από τις παλαιότερες και πολυπληθέστερες συνοικίες της πόλης, όπου οι συγγενείς των αγνοουμένων συγκεντρώθηκαν για να μάθουν πληροφορίες για τους δικούς τους.

«Τα πάντα χάθηκαν» φώναξε η Παρμπατί Μοντάλ, ο σύζυγος της οποίας, μανάβης στο επάγγελμα, αγνοείται.

Ένας εργάτης οικοδομών, που τραυματίστηκε, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εργαζόταν στη γέφυρα προτού καταρρεύσει κι ότι είδε βίδες να βγαίνουν από τις δοκούς κατά μήκος της κατασκευής.

«Πραγματοποιούσαμε εργασίες συγκόλλησης δύο μεταλλικών δοκών για να χρησιμεύσουν ως πυλώνες όμως οι δοκοί δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν το βάρος του τσιμέντου», ανέφερε ο Μίλα Σέιχ, 30 ετών, προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο, προσθέτοντας: «Οι δοκοί άρχισαν να διαλύονται σήμερα το πρωί και κατόπιν η οδογέφυρα κατέρρευσε».

«Σαν να εξερράγη βόμβα»

Η κατασκευή της οδογέφυρας μήκους 2 χιλιομέτρων ξεκίνησε το 2009 και αναμενόταν να διαρκέσει 18 μήνες, ωστόσο υπήρξαν αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και μόλις το 55% του έργου έχει ολοκληρωθεί 7 χρόνια αργότερα.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής πλησίον του εργοταξίου αποφάσισαν μάλιστα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς φοβήθηκαν ότι θα καταρρεύσουν και άλλα τμήματά του.

«Ακούσαμε έναν τεράστιο θόρυβο και το σπίτι μας συγκλονίστηκε συθέμελα. Σκεφτήκαμε ότι πρόκειται για σεισμό» δήλωσε ο Σουνίτα Αγκαρουάλ, ένας κάτοικος ηλικίας 45 ετών, προσθέτοντας: «Φεύγουμε, ποιος γνωρίζει τι άλλο θα συμβεί».

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε ότι άκουσε έναν ισχυρό θόρυβο «που έμοιαζε σαν να εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός ενώ σκόνη και καπνός κάλυψαν τα πάντα».

Στο μεταξύ, ένας γερανός επιχειρεί να ανασύρει ένα αυτοκίνητο από τα μπάζα και το τμήμα ενός λεωφορείου που συνετρίβη από τον όγκο των συντριμμιών, χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν επέβαιναν σε αυτό επιβάτες.

Από την πλευρά του, ο Κ.Π. Ράο, εκπρόσωπος της οικοδομικής εταιρείας IVRCL που έχει αναλάβει το έργο, έκανε λόγο «για μια θεϊκή ενέργεια», σχολιάζοντας την ανείπωτη τραγωδία.