ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνονται οι συγκρούσεις στην Τουρκία – Έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου (Vid)

Εξαπλώνονται οι συγκρούσεις στην Τουρκία – Έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου (Vid)

Οι συγκρούσεις μαίνονταν χθες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση συνερχόταν στη ταραγμένη περιοχή για να συζητήσει τρόπους επανόρθωσης της διαλυμένης οικονομίας του τμήματος αυτού της χώρας.

Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο προσέκρουσε σε αστυνομική βάση στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλους 20, λίγες ώρες αφότου το υπουργικό συμβούλιο διέκοψε τις εργασίες του στη γειτονική Σανλιούρφα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Ο τουρκικός στρατός ανέφερε ότι 39 μέλη του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε τέσσερις πόλεις το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας περισσότερους νεκρούς σε ένα σύνολο το οποίο έχει ανέβει απότομα από την κατάρρευση της εκεχειρίας τον Ιούλιο του 2015.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προήδρευσε στην πρώτη συνεδρία εκτός Άγκυρας από το 2003 στη Σανλιούρφα. Ενώ η πόλη βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, μέχρι τώρα είχε γλιτώσει από τη βία που έχει εκδηλωθεί σε άλλα μέρη της περιοχής.

Οι υπουργοί αναμένονταν να συζητήσουν σχέδια αστικής ανάπλασης μετά από μήνες συγκρούσεων σε κωμοπόλεις και πόλεις στην κυρίως κουρδική περιοχή της ΝΑ Τουρκίας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά έπεσε πάνω σε αστυνομική βάση στην κωμόπολη Χάνι, βόρεια της πρωτεύουσας της περιοχής Ντιγιαρμπακίρ. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε έσπασαν τζάμια και σείστηκαν κτήρια, είπαν μάρτυρες.

Πυροβολισμοί ακούγονταν όλο το βράδυ και γειτονιές στη Γιουκσέκοβα, στην περιοχή Χακάρι που γειτονεύει με το Ιράν, καλύφθηκαν με καπνό, είπαν οι πηγές.

Ο στρατός ανέφερε πως 20 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν το Σάββατο και άλλοι 19 την Κυριακή στις κωμοπόλεις Νουσαϊμπίν, Σιρνάκ, Σιλόπι και Γιουκσέκοβα. Δεν ανέφερε αν είχαν σκοτωθεί στρατιώτες ή μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Σχετικές ειδήσεις