ΚΟΣΜΟΣ

Εναέριο «επεισόδιο» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στη Βαλτική Θάλασσα

Εναέριο «επεισόδιο» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στη Βαλτική Θάλασσα

Μαχητικό αεροσκάφος απογείωσε χθες Μεγάλη Παρασκευή η Μόσχα, προκειμένου να αναχαιτίσει αντίστοιχο αμερικανικό, το οποίο -σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας- προσέγγιζε στη συνοριακή γραμμή της στη θάλασσα της Βαλτικής.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί χαρακτήρισαν επικίνδυνη την αναχαίτιση του μαχητικού τους, με τους Ρώσους να απαντούν ότι όλες οι πτήσεις των μαχητικών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, γίνονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.

Ειδικότερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος RC-135 πραγματοποιούσε πτήση ρουτίνας στο διεθνή εναέριο χώρο, όταν αναχαιτίστηκε από ρωσικό μαχητικό SU-27 κατά τρόπο «μη ασφαλή και μη επαγγελματικό».

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το ρωσικό μαχητικό πλησίασε το αμερικανικό αεροσκάφος σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων, πραγματοποιώντας ελιγμό αυτό-περιστροφής (barrel roll).

Από την άλλη, η Ρωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες του Πενταγώνου, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του να τονίζει ότι «όλες οι πτήσεις των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς για τη χρήση του εναέριου χώρου» και να προσθέτει: «Η αμερικανική αεροπορία έχει δύο επιλογές, είτε να μην πετάει κοντά στα σύνορά μας είτε να έχει σε λειτουργία της απαραίτητες συσκευές για την αναγνώριση των αεροσκαφών της».

Σχετικές ειδήσεις