ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την πολιτική κρίση στην Τουρκία

Ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την πολιτική κρίση στην Τουρκία

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία προκαλεί έντονο προβληματισμό σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον -Για «πραξικόπημα του παλατιού» έκανε λόγο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας

ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ - ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ - ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την καρατόμηση του Αχμέτ Νταβούτογλου και χωρίς να έχουν γίνει σαφείς οι λόγοι της ρήξης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε το βλέμμα του στην ΕΕ και χωρίς καμία διάθεση για διπλωματία, είπε: «Εμείς θα πάρουμε το δρόμο μας, εσείς πάρτε τον δικό σας».

Πυροδοτώντας έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην Ευρώπη για το μέλλον των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές ο Πρόεδρος της Τουρκίας έδειξε να «τραβάει το σχοινί στα άκρα».

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες συμφωνούν ότι η απομάκρυνση του Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι καλός οιωνός για την ΕΕ και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Δείτε εδώ το χρονικό της απομάκρυνσης του Τούρκου πρωθυπουργού

«Μουδιασμένη» η Ευρώπη

«Έχουμε τηρήσει το δικό μας μέρος της συμφωνίας» αναφέρουν από τις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η Κομισιόν έχει ήδη δεσμευθεί για άρση της βίζα σε Τούρκους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφασή της η Κομισιόν επεσήμανε πως απομένουν ακόμη 5 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν από την Άγκυρα προκειμένου να εγκριθεί η διαδικασία της απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Ένα από αυτά αφορά αλλαγές στον αντι-τρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας για να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή.

«Είναι ακόμη νωρίς για να προσδιορίσουμε αν θα υπάρξουν επιπτώσεις και αν ναι, τι είδους», τόνισε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η αντίδραση του Βερολίνου στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην Τουρκία ήταν μάλλον αμήχανη με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκέοργκ Στράιτερ να δηλώνει ότι η παραίτηση Νταβούτογλου είναι «εσωτερική υπόθεση».

Παράλληλα, πολιτικοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι η ήττα Νταβούτογλου στην μάχη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα μήνυμα για τον περιορισμό της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Μια ενδεχόμενη οπισθοχώρηση της Τουρκίας στη συμφωνία για το προσφυγικό θα προκαλούσε σοβαρό πονοκέφαλο στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επένδυσε πολλά στην προσέγγιση με την Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έκανε λόγο για «πραξικόπημα του παλατιού», κρίνοντας ότι η απομάκρυνση του Νταβούτογλου συνάδει με την προσπάθεια του Ερντογάν να μετατραπεί το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.

Μετά τα νέα δεδομένα, παραμένει άγνωστο εάν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα υλοποιηθεί από την Τουρκία.

Αλλά και για τις ΗΠΑ η αιφνίδια αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού σίγουρα δεν μία ευχάριστη είδηση.

Ο Νταβούτογλου -σε αντίθεση με τον Ερντογάν- τασσόταν υπέρ της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Κούρδους, τους οποίους η Ουάσινγκτον θεωρεί βασικό μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Σχετικές ειδήσεις