ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Ο Ερντογάν δείχνει την έξοδο στον Νταβούτογλου

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Ο Ερντογάν δείχνει την έξοδο στον Νταβούτογλου

Η ένταση και οι διαφωνίες μεταξύ του Α. Νταβούτογλου και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση του δεύτερου για απομάκρυνση του Νταβούτογλου από τα καθήκοντά του ως αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού

Στις 22 Μαΐου θα είναι γνωστός ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, στο έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να κάνει δηλώσεις, αφού νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η ένταση και οι διαφωνίες μεταξύ του Α. Νταβούτογλου και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση του δεύτερου για απομάκρυνση του Νταβούτογλου από τα καθήκοντά του ως αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού. Πράγμα που σχολιάζεται από την αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης ως «πραξικόπημα του Ερντογάν».

Το πρώτο βήμα είχε γίνει πριν από μια εβδομάδα όταν στην Κεντρική Επιτροπή ελήφθη, κατόπιν οδηγιών του κ. Ερντογάν, απόφαση με την οποία έπαυε ο πρόεδρος του κόμματος να έχει αρμοδιότητα επί των επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων του κόμματος.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, κατά την οποία υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του ως πρωθυπουργός, ο Νταβούτογλου είπε πως κράτησε ανέπαφο το AKP και την κυβέρνηση στη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου στην Τουρκία. Είπε ότι κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί καθώς η «ισχυρή» κυβέρνηση του AKP θα συνεχίσει.

Ο Νταβούτογλου κάλεσε επίσης το AKP να παραμείνει ενωμένο.

Το αποτέλεσμα είναι η απόφαση για έκτακτο συνέδριο, στο οποίο θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός και κατ’ επέκταση ο νέος πρωθυπουργός. Ο κ. Νταβούτογλου δεν θα είναι υποψήφιος. Τα ονόματα που αναφέρονται είναι αυτά του υπουργού Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, του υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Ρ.Τ. Ερντογάν, Μπεράτ Άλμπαϊράκ, του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ, του αντιπροέδρου του κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς και του βουλευτή Μουσταφά Σέντοπ.

Το απόγευμα της Τετάρτης (04/05) πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Ερντογάν και Νταβούτογλου και ακολούθησε η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τον πρόεδρο Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο έχουν εμφανιστεί πρόσφατα διαφωνίες, δηλώνοντας ότι «δεν θα επιτρέψει ποτέ να υπάρξουν φημολογίες».

«Ούτε μία αρνητική λέξη για τον πρόεδρό μας δεν έχει βγει από το στόμα μου και ποτέ δεν θα βγει», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού έκανε έναν απολογισμό του έργου του, το οποίο χαρακτήρισε επιτυχές, είπε πως η απόφαση του να αποχωρήσει παρά την πετυχημένη αυτή πορεία οφείλεται στις «αρχές» που έχει. «Ποτέ δεν απαίτησα θέσεις τις οποίες δεν αξίζω», είπε, τονίζοντας ότι «θέλω να γνωρίζω ότι οι σύντροφοί μου είναι μαζί μου. Αυτά που συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή, από πλευράς μεθόδου, δεν συμβαδίζουν με την έννοια της συντροφικότητας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «προκειμένου να αλλάξει ο σύντροφος, προτίμησα να αλλάξει ο αρχηγός».

Αναφερόμενος στη διαδικασία πρωθυπουργοποίησής του το 2014, είπε πως «ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε πει πως δεν θέλει πρωθυπουργό τοποτηρητή. Εγώ ανέλαβα και εργάστηκα σκληρά».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προστίθεται έτσι στον «κύκλο των χαμένων στελεχών» του κυβερνώντος κόμματος που απομακρύνθηκαν λόγω της φυγόκεντρης δύναμης του Ερντογάν. Προηγήθηκε η απομάκρυνση του ιδρυτικού στελέχους του κόμματος και πρώην υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του ιδρυτικού στελέχους Μπουλέντ Αρίντς και του επίσης ιδρυτικού στελέχους του κόμματος Αμπντουλατίφ Σενέρ.

Απομένει να δούμε, αν παρά τη δήλωση πίστης του Νταβούτογλου προς τον Ερντογάν, θα υπάρξουν εντός του κόμματος διαδικασίες στοχοποίησης του απερχόμενου πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου κι από το κόμμα.

Σχετικές ειδήσεις