ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακό! Αυτά είναι τα «Μάτια του Θεού»

Εντυπωσιακό! Αυτά είναι τα «Μάτια του Θεού»

Ένα εντυπωσιακό σπήλαιο στη Βουλγαρία είναι γνωστό για τις συμμετρικές τρύπες στην οροφή του, που οι ντόπιοι τις λένε «τα μάτια του Θεού»!

Το σπήλαιο Προχότνα (Prohodna) βρίσκεται στο φαράγγι Ισκάρ (Iskar), στο Καρλούκοβο (Karlukovo), και θεωρείται από τα πιο γνωστά σε μια χώρα που είναι γεμάτη από σπήλαια.

«Τα μάτια του Θεού», βρίσκονται στη μέση του 262 μέτρων μήκους θαλάμου, φωτίζοντας το εσωτερικό και παρέχοντας μια μοναδική άποψη του ουρανού.

Οι δύο τρύπες είναι το αποτέλεσμα της φυσικής διάβρωσης των βράχων.

Και αυτό προκύπτει από το γεγονός πως υπάρχει μια αργή και σταθερή ροή νερού στα τοιχώματα του σπηλαίου, κάτι που μερικοί ερμηνεύουν σαν τα δάκρυα των «ματιών». Το Prohodna, που σημαίνει πέρασμα, έχει δύο εισόδους, η μία απέναντι από την άλλη. Η «μικρή είσοδος», η οποία έχει ύψος 35 μέτρων και η «μεγάλη είσοδος», με ύψος 45 μέτρων.

Αυτό το κάνει και το μεγαλύτερο πέρασμα σπηλαίου στη Βουλγαρία. Η σπηλιά παρουσιάζει ενδείξεις προϊστορικής κατοίκησης, αλλά είναι ασαφές αν ήταν τελετουργικός χώρος. Σήμερα, η «μεγάλη είσοδος» του Prohodna είναι ένα δημοφιλές μέρος για μπάτζι τζάμπινγκ.