ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚ: 13 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές στους φορολογούμενους

ΕΚ: 13 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές στους φορολογούμενους

Οι ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας έχουν κοστίσει στους φορολογούμενους της Ευρωπαϊκής Ενωσης περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ το μήνα, από τότε που συστάθηκε η ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η ομάδα των 39 βουλευτών έχει ως επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν, την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, και περιλαμβάνει μερικούς από τους μεγαλύτερους ρατσιστές πολιτικούς στην Ευρώπη. Η πρώτη επέτειος του σχηματισμού τον Ιούνιο θα κοστίσει στην ΕΕ λίγο κάτω από 13 εκατομμύρια σε μισθούς, κόστος λειτουργίας και δαπάνες. Αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕurActiv.com, στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται τα γενναιόδωρα έξοδα μετακίνησης των μελών, τα οποία περιλαμβάνουν εισιτήρια πρώτης κατηγορίας σε τρένο ή business class σε αεροπλάνο.

Ενώ οι ευρωβουλευτές μπορούν να επιλέξουν να δημοσιεύσουν λεπτομέρειες για τα έξοδα ταξιδιού τους, δεν έχουν καμία υποχρέωση να το πράξουν.

Οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν εμποδίζουν την χορήγηση χρημάτων σε ακροδεξιές ομάδες. H πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Ρατσισμού Σάρα Ισαλ δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μια πολιτική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών που υποκινούν το μίσος τακτικά στις ομιλίες τους, να υποστηρίζεται από τα χρήματα των φορολογουμένων».

«Το γεγονός ότι τώρα έχουν περισσότερη επιρροή και χρόνο ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους επιτρέπει να προβαίνουν σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές δηλώσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων», τόνισε. «Χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες και κυρώσεις κατά της ρητορικής μίσους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να σταματήσει η αυξανόμενη αίσθηση ατιμωρησίας», κατέληξε.

Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες της ΕΕ μπορούν να σχηματίσουν ομάδες με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση. Τέτοιες ομάδες λαμβάνουν γραμματειακή υποστήριξη και διοικητικές διευκολύνσεις, που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών ή πολιτικών κομμάτων, είπε ο αξιωματούχος.

«Όλοι οι ευρωβουλευτές εκλέγονται απευθείας από τους ψηφοφόρους των χωρών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φυσικά δεν αμφισβητεί τις επιλογές που γίνονται από τα κράτη μέλη», ανέφερε ο ίδιος

Σχετικές ειδήσεις