ΚΟΣΜΟΣ

Κάννες: Στην ταινία "Daniel Blake" του Βρετανού Κεν Λόουτς ο Χρυσός Φοίνικας

Κάννες: Στην ταινία "Daniel Blake" του Βρετανού Κεν Λόουτς ο Χρυσός Φοίνικας

Ο Χρυσός Φοίνικας, το βραβείο για την καλύτερη ταινία, του 69ο κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών δόθηκε στην ταινία "Daniel Blake" του Βρετανού Κεν Λόουτς.

Το Μεγάλο βραβείο (Grand Prix) για την πιο πρωτότυπη ταινία στο 69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών δόθηκε στην ταινία "Juste la fin du monde", του 27χρονου Καναδού Ξαβιέ Ντολάν.

Το βραβείο σκηνοθεσίας του 69ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών δόθηκε από κοινού στον Ρουμάνο Κριστιάν Μουνγκίου για την ταινία "Bacalaureat" και στον Γάλλο Ολιβιέ Ασαγιάς για την ταινία "Personal shopper".

Στο "Bacalaureat", ο Κριστιάν Μουνγκίου παρουσιάζει με ιδιαίτερα οξύ τρόπο τους συμβιβασμούς και τη διαφθορά μέσα στη ρουμανική κοινωνία. Στο φιλμ "Personal Shopper", ο Ασαγιάς αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Μορίν, η οποία ελπίζει να επικοινωνήσει με το πνεύμα του δίδυμου αδελφού της που πέθανε λίγους μήνες νωρίτερα.

«Είναι πάντα δύσκολο να πάρεια μια σωστή απόφαση», είπε ο 48χρονος Μουνγκίου, ευχαριστώντας την κριτική επιτροπή. «Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου που μου έδειξε τον προσανατολισμό στη ζωή», πρόσθεσε ο εμβληματικός σκηνοθέτης του ρουμανικού κινηματογράφου, μιλώντας στα αγγλικά και γαλλικά.

Η νέα ταινία του σκηνοθέτη του φιλμ «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες», που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα το 2007, αφηγείται την ιστορία του Ρομέο, ενός πατέρα που το μόνο που θέλει είναι η κόρη του να εισαχθεί σε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο 61 ετών Ολιβιέ Ασαγιάς δήλωσε ότι οι Κάννες «του έχουν δώσει πολλά πράγματα». Αυτό το βραβείο σκηνοθεσίας «είναι το ωραιότερο βραβείο, το οποίο μοιράζομαι με έναν κινηματογραφιστή που θαυμάζω. Η σκηνοθεσία είναι κάτι που επινοείται συλλογικά, αλλά έχω την εντύπωση πως δημιούργησα μια ομάδα και το βραβείο αυτό της ανήκει συλλογικά».

Σχετικές ειδήσεις