ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δεκάδες άμαχοι νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς - Ανθρωπιστική βοήθεια στην Νταράγια

Συρία: Δεκάδες άμαχοι νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς - Ανθρωπιστική βοήθεια στην Νταράγια

Τουλάχιστον 42 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα (1/6) στο βόρειο τμήμα της Συρίας από αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας και του διεθνούς συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Στις επιδρομές που διεξήγαγαν τα συριακά αεροσκάφη σκοτώθηκαν 15 άμαχοι στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ από τα πλήγματα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και της Δαμασκού έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι στην επαρχία Χαλέπι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν στις επιδρομές που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός στην πόλη Μανμπίζ (επαρχία Χαλέπι) και 10 άνθρωποι στην πόλη Ράκα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προστίθεται στην ανακοίνωση του OSDH.

Την ίδια ώρα, αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στις πολιορκούμενες συριακές πόλεις Νταράγια και Μοανταμίγια, για πρώτη φορά από το 2012, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Στις δύο περιοχές αυτές, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα παιδιά αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμοκτονίας.

Η υπηρεσία ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, OCHA, ανέφερε πως η αυτοκινητοπομπή στην Νταράγια μεταφέρει φάρμακα, εμβόλια, είδη διατροφής και βρεφικό γάλα. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε επίσης πως δέματα με τρόφιμα και αλεύρι μεταφέρονται στη Μοανταμίγια.

Σημειώνεται ότι η Νταράγια ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που εξεγέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης το 2012 και μία από τις πρώτες που τέθηκαν υπό πολιορκία.

Περίπου 8.000 κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν στην πόλη, που βρίσκεται περίπου δέκα χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας κατέστη δυνατή μετά την έναρξη της ισχύος μιας 48ωρης εκεχειρίας στην Νταράγια, η οποία αποφασίστηκε με πρωτοβουλία της Ρωσίας σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον και τη συριακή κυβέρνηση.

«Προκειμένου να διασφαλίσουμε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας με πλήρη ασφάλεια στον πληθυσμό, μια εκεχειρία 48 ωρών τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2016 από τις 00:01 στην Νταράγια, στην επαρχία της Δαμασκού», δήλωσε ο διευθυντής του ρωσικού κέντρου συντονισμού στη Συρία Σεργκέι Κουραλένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας που εκδόθηκε στη Μόσχα.

Η εκεχειρία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση επιτεύχθηκε «με πρωτοβουλία της Ρωσίας και σε συντονισμό με τις συριακές αρχές και την αμερικανική πλευρά», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σχετικές ειδήσεις