ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής κατακεραυνώνει τον Ερντογάν για το Αρμενικό

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής κατακεραυνώνει τον Ερντογάν για το Αρμενικό

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους 11 τουρκικής καταγωγής βουλευτές που ψήφισαν την απόφαση ότι είναι «τα μακριά χέρια των τρομοκρατών», υπαινισσόμενος τους κούρδους αντάρτες.

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, καταφέρθηκε εναντίον του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τους τουρκικής καταγωγής γερμανούς βουλευτές ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία και πρότεινε να ελεγχθεί το αίμα τους επειδή ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας.

«Το γεγονός ότι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος μπορεί, τον 21ο αιώνα, να συνδέει τις επικρίσεις του εναντίον δημοκρατικά εκλεγμένων βουλευτών της Μπούντεσταγκ με αμφιβολίες για την τουρκική καταγωγή τους, να περιγράφει το αίμα τους σαν μολυσμένο, δεν πίστευα πως θα ήταν δυνατό κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Λάμερτ μιλώντας στη γερμανική βουλή εν μέσω ηχηρών χειροκροτημάτων.

«Την υποψία που εξέφρασε ο Ερντογάν ότι μέλη αυτού του κοινοβουλίου μπορεί να είναι φερέφωνα τρομοκρατών, την απορρίπτω επισήμως», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε το περασμένο σαββατοκύριακο ότι θα πρέπει «να αναλυθεί σε εργαστήριο το αίμα των τουρκικής καταγωγής γερμανών βουλευτών» που ψήφισαν υπέρ της απόφασης για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας του 1915, ώστε να ελεγχθεί η καταγωγή τους.

«Όποιος προσπαθεί να ασκήσει πίεση σε μεμονωμένους βουλευτές με απειλές, πρέπει να γνωρίζει ότι επιτίθεται σε ολόκληρο το κοινοβούλιο», τόνισε ο Νόρμπερτ Λάμερτ κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης της Μπούντεσταγκ και καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές.

«Υποβαλλόμαστε σε κάθε είδους κριτική και αντέχουμε και προσωπικές επιθέσεις, αλλά οποιοσδήποτε προσπαθεί να πιέσει με απειλές ορισμένους βουλευτές πρέπει να γνωρίζει ότι επιτίθεται σε ολόκληρο το Κοινοβούλιο», τόνισε ο πρόεδρος της Μπούντεστακ και ανακοίνωσε ότι «θα αντιδράσουμε ανάλογα, με όλα τα μέσα τα οποία διαθέτουμε εντός των ορίων του νόμου». Ο κ. Λάμερτ εξέφρασε επίσης τη αλληλεγγύη του σε όλους τους βουλευτές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ ο οποίος έλαβε το λόγο μετά τον κ. Λάμερτ ευχαρίστησε «θερμά» τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής «για τη σαφήνεια της ομιλίας του».

Αλλά και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέκρινε τις τουρκικές επιθέσεις και τις απειλές κατά των τουρκικής καταγωγής Γερμανών βουλευτών οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε, μάλιστα, την Τρίτη (07/06), ότι οι Γερμανοί βουλευτές έχουν εκλεγεί ελεύθερα και οι κατηγορίες της τουρκικής πλευράς «δεν είναι κατανοητές».

Σχετικές ειδήσεις