ΚΟΣΜΟΣ

Έξι αστυνομικοί νεκροί σε ενέδρα του ISIS στο Αφγανιστάν (Vid)

Έξι αστυνομικοί νεκροί σε ενέδρα του ISIS στο Αφγανιστάν (Vid)

Τουλάχιστον έξι Αφγανοί αστυνομικοί, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, σκοτώθηκαν χθες Σάββατο (11/6) όταν ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον μιας βάσης των υπηρεσιών ασφαλείας στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν, την ευθύνη για την οποία οι τοπικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η επίθεση εξαπολύθηκε μέσα στη νύχτα (περί τις 02:00) και διήρκεσε «πολλές ώρες», στην περιοχή Χάκα Μίνα, η οποία γειτονεύει με το Πακιστάν. Στην επίθεση σκοτώθηκαν επίσης 11 από τους δράστες και τραυματίστηκαν άλλοι επτά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, Αμπντουλά Χογκιάνι.

«Ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής, ο Σαχ Μαχμούντ, βρήκε τον θάνατο, όπως και πέντε από τους άνδρες του στην επίθεση» αυτή, ανέφερε ο εκπρόσωπος. «Έντεκα μαχητές του ISIS επίσης σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κατάσταση εξομαλύνθηκε αργότερα χθες, σύμφωνα με τον Χάσαν Χαν, επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Χάκα Μίνα, ο οποίος επιβεβαίωσε την επίθεση.

Η παρουσία του ISIS στην περιοχή, όπου στρατολογεί μέλη κυρίως μεταξύ πρώην μαχητών των Ταλιμπάν που αποσκίρτησαν, καταγράφηκε το 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, όταν ένας εκπρόσωπος των τζιχαντιστών είχε ανακοινώσει την εγκαθίδρυση του χαλιφάτου του Χορασάν, από την παλαιότερη ονομασία των εδαφών που σήμερα μοιράζονται το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Όμως τον Μάρτιο ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι είχε ανακοινώσει την ήττα της οργάνωσης, έπειτα από μια εκκαθαριστική επιχείρηση των αφγανικών δυνάμεων η οποία διήρκεσε σχεδόν έναν μήνα. Έκτοτε είναι δύσκολο να αποτιμηθεί πόσο σοβαρή παραμένει η απειλή στην πραγματικότητα.

Προχθές Παρασκευή μια έκρηξη μέσα σε τέμενος την ώρα της προσευχής, στην περιοχή Ροντάτ, στην ίδια επαρχία, στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων, περιλαμβανομένου του ιμάμη και ενός παιδιού, ενώ τραυμάτισε άλλους 70 πιστούς, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την προχθεσινή βομβιστική επίθεση, όμως ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διέψευσε κάθε εμπλοκή των ανταρτών και καταδίκασε την ενέργεια.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο καταδικάζει σθεναρά αυτή την επίθεση κι εκτιμά ότι διαπράχθηκε από εχθρικούς κύκλους που έχουν στόχο να οδηγήσουν τη τζιχάντ σε ανυποληψία», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, σε ανακοίνωσή του.

Εξάλλου, το ISIS συνεχίζει να εκπέμπει σποραδικά προπαγάνδα από έναν κινητό ραδιοφωνικό σταθμό, έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε την 1η Φεβρουαρίου και κατέστρεψε έναν ραδιοτηλεοπτικό αναμεταδότη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, όπως δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάτζι Γάλιμπ Μουτζάχιντ, κυβερνήτης της γειτονικής περιοχής Ακίν.

Η επαρχία Νανγκαρχάρ, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Τζαλαλάμπαντ, γειτονεύει με τις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών του Πακιστάν.

Σχετικές ειδήσεις