ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Κατέρρευσε η εκεχειρία στο Χαλέπι

Συρία: Κατέρρευσε η εκεχειρία στο Χαλέπι

Δύο κάτοικοι της πόλης ανέφεραν πλήγματα από βόμβες-βαρέλια που έριξαν ελικόπτερα και εναέριες επιθέσεις που έπληξαν σήμερα την πόλη.

Οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν αρκετές γειτονιές του Χαλεπίου που ελέγχουν οι αντάρτες, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες, λίγες ώρες μετά την υποτιθέμενη έναρξη 48ωρης εκεχειρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη (14/06) την εκεχειρία, χωρίς να διευκρινίζει όμως ποιες από τις εμπλέκομενες πλευρές του πολέμου συμφώνησαν στην τήρηση της. Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς και οι φιλοκυβερνητικές οργανώσεις δεν προέβησαν σε δημόσια τοποθέτηση αναφορικά με την ανακοίνωση της εκεχειρίας, με πηγή που πρόσκειται στο καθεστώς να κάνει λόγο για «μια συμφωνία εκεχειρίας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ».

Το κομμάτι του Χαλεπίου που ελέγχει η αντιπολίτευση έχει αποκοπεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξαιτίας της κλιμάκωσης των αεροπορικών επιδρομών και των βομβαρδισμών του πυροβολικού που έχει στόχο την μόνη οδό που συνδέει την περιοχή με τον έξω κόσμο, την οδό Καστέλο, που φέρει το όνομα του παλιού κάστρου του Χαλεπίου. Εκτιμάται πως 350.000 άνθρωποι κατοικούν σε αυτόν τον τομέα της πόλης, διαβιώνοντας υπό σκληρές συνθήκες που επιδεινώνονται.

Παρά την εκεχειρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σφοδρές μάχες ξέσπασαν μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών γύρω από την οδό Καστέλο, με έντονους βομβαρδισμούς από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς πως από το ξημέρωμα, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα φαίνονται να πραγματοποιούν διαρκώς πτήσεις πάνω από την οδό.

Οι αντάρτες από τα μεσάνυχτα και έπειτα εκτόξευσαν επίσης ρουκέτες στην περιοχή της πόλης που ελέγχει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ενώ οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και στην ύπαιθρο.

Στην Δαμασκό, μια πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση με δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασε την δυσαρέσκεια του καθεστώτος έπειτα από την ανακοίνωση της εκεχειρίας. «Συμβαίνει συνεχώς το ίδιο, κάθε φορά που ο στρατός προελαύνει στα βόρεια του Χαλεπίου και είναι έτοιμος να πολιορκήσει την πόλη, η Ρωσία καλεί σε εκεχειρία σε συνεργασία με τους Αμερικάνους. Προφανώς, η Μόσχα δεν επιθυμεί να καταλάβουμε το Χαλέπι».

Αναλυτές τονίζουν πως η βία θα συνεχιστεί στο Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας όσο δεν υπάρχει καμία πραγματική προσπάθεια επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας που επί της ουσίας δεν έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Η Μόσχα θέλει «μακροχρόνια εκεχειρία» στο Χαλέπι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα θα συζητήσουν τις προοπτικές για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Η Ρωσία θέλει μια «μακροχρόνια εκεχειρία» στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, τόνισε ο Μπογκντάνοφ, λίγο μετά την έναρξη της 48ωρης εκεχειρίας στο Χαλέπι έπειτα από πρωτοβουλία της Μόσχας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Μπογκντάντοφ δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει την ταχεία επανάληψη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων και θα ζητήσει από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία τις ημερομηνίες για ένα νέο γύρο συνομιλιών.

Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι εκπρόσωποι του Στάφαν ντε Μιστούρα θα συναντηθούν με μέλη της συριακής αντιπολίτευσης εντός των προσεχών ημερών. «Υπάρχουν διάφορες προτάσεις σε σχέση με τις τεχνικές επαφές. Εκπρόσωποι της ομάδας του Μιστούρα θα ταξιδέψουν σε διάφορες πόλεις και χώρες για να συναντήσουν εκπροσώπους διαφόρων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, εντός της Συρίας και στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον Μπογκντάντοφ, οι εκπρόσωποι του Μιστούρα θα ταξιδέψουν στη Δαμασκό, τη Μόσχα, το Ριάντ και το Κάιρο.
Στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μετέχουν αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης και τρεις οργανώσεις της αντιπολίτευσης -η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων που συγκροτήθηκε στο Ριάντ και οργανώσεις στο Κάιρο, στη Μόσχα και στο Χμέιμιμ της Συρίας. Ο τελευταίος γύρος των ενδοσυριακών συνομιλιών διεξήχθη στις 13 με 27 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η κρίση στη Συρία δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. «Χρειαζόμαστε τη Ρωσία για την εξεύρεση λύσης στη δραματική συριακή τραγωδία. Η Ρωσία πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε εκεί να μην υπάρχουν δύο συνασπισμοί αλλά ένας», τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις