ΚΟΣΜΟΣ

Μυρίζει μπαρούτι στη Βαλτική: Ο Πούτιν βγάζει στρατό εναντίον του ΝΑΤΟ

Μυρίζει μπαρούτι στη Βαλτική: Ο Πούτιν βγάζει στρατό εναντίον του ΝΑΤΟ

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα στη Βαλτική.

Η Δύση προετοιμάζεται ακόμα και για εισβολή της Ρωσίας στην Βαλτική – «Δεν μπορούμε να αποκρούσουμε επίθεση της Ρωσίας», ανάφερε αντιστράτηγος του ΝΑΤΟ - Πούτιν: Τα ίδια έκανε η Δύση και με τον Χίτλερ

Το ΝΑΤΟ έχει προγραμματίσει Σύνοδο στις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία, με τη Μόσχα να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των δυτικών δυνάμεων στην περιοχή και να ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.

Την κρισιμότητα της κατάστασης και το ενδεχόμενο έντασης στη Βαλτική επιβεβαίωσε ο αντιστράτηγος του ΝΑΤΟ Μπεν Χότζες, ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Die Zeit.

«Το ΝΑΤΟ αδυνατεί στην παρούσα φάση να υπερασπιστεί τις χώρες της Βαλτικής στην περίπτωση μιας εισβολής των ρωσικών δυνάμεων», σημείωσε ο Χότζες.

«Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κατακτήσει τις βαλτικές χώρες πιο γρήγορα απ' όσο χρόνο θα χρειαζόμασταν εμείς για να φτάσουμε εκεί και να τις υπερασπιστούμε», δήλωσε ο Χότζες, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της στρατιωτικής άσκησης Anaconda-16 που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στην Πολωνία.

Στην άσκηση συμμετέχουν 31.000 στρατιώτες από 24 χώρες οι οποίοι πολεμούν έναν φανταστικό εχθρό, την «Ένωση των Κόκκινων» η οποία έχει βάλει στο στόχαστρό της τις χώρες της Βαλτικής και τη βόρεια Πολωνία.

Στη Βαρσοβία θα διεξαχθεί στις 8-9 Ιουλίου η σύνοδος του ΝΑΤΟ που είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της παρουσίας των δυνάμεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην ανατολική Ευρώπη.

Επισήμως, η άσκηση αυτή, που έχει επικριθεί από τη Μόσχα, διεξάγεται από την Πολωνία και όχι από το ΝΑΤΟ. «Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θεώρησαν ότι ήταν υπερβολικά προκλητικό απέναντι στη Ρωσία να τη χαρακτηρίσουμε "άσκηση του ΝΑΤΟ"», σχολίασε ο Χότζες, σύμφωνα με τη γερμανική μετάφραση των δηλώσεών του.

Έτοιμος για όλα ο Πούτιν...

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν εισηγήθηκε σήμερα την ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της χώρας του απέναντι στις επιθετικές όπως τις χαρακτήρισε ενέργειες του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ πολλαπλασιάζει την επιθετική ρητορική του και τις επιθετικές ενέργειές του κοντά στα σύνορά μας», είπε ο Πούτιν. «Υπό αυτές τις συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα καθήκοντα που συνδέονται με την ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της χώρας μας», υπογράμμισε.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι απορρίπτει την πρωτοβουλία του, δηλαδή να πολεμήσουν μαζί τον κοινό εχθρό, "τη διεθνή τρομοκρατία". Παρόμοια ήταν η στάση των Δυτικών και όταν αγνόησαν "τις προτάσεις της Σοβιετικής Ένωσης να αμυνθούν συλλογικά" απέναντι στον Χίτλερ, υποστήριξε.

«Τι άλλο μάθημα χρειαζόμαστε για να ενωθούμε σήμερα και να αγωνιστούμε ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία;» διερωτήθηκε, προτείνοντας τη δημιουργία ενός σύγχρονου, συλλογικού αμυντικού συστήματος.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή να συζητήσει αυτό το κρίσιμο ζήτημα, αλλά για άλλη μια φορά δεν βλέπουμε θετική ανταπόκριση, όπως έγινε και τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις