ΚΟΣΜΟΣ

Brexit Αποτελέσματα: Έντονη συναισθηματική φόρτιση και δάκρυα από τη σύζυγο του Κάμερον (Pics)

Brexit Αποτελέσματα: Έντονη συναισθηματική φόρτιση και δάκρυα από τη σύζυγο του Κάμερον (Pics)

Το πρωθυπουργικό ζευγάρι, λίγο πριν τις 10.30 βγήκε χέρι - χέρι από το νούμερο 10 της Downing Street, εκεί δηλαδή που είναι η πρωθυπουργική κατοικία με ένα χαμόγελο παγωμένο στα χείλη του.

Ήταν λίγο πριν τις 10:15 το πρωί όταν η πόρτα του κτηρίου στον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στριτ άνοιξε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μαζί με τη σύζυγο του βγήκαν κρατώντας σφιχτά ο ένας το χέρι του άλλου.

Σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, έπειτα από την ιστορική επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, ο Κάμερον ανακοίνωσε στο βρετανικό λαό την παραίτηση του. «Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία...χρειαζόμαστε έναν νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο», είπε. «Η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή».

Καθ’όλη τη διάρκεια της ομιλίας του η Σαμάνθα Κάμερον στεκόταν κοντά του, λίγα μόλις μέτρα μακριά, με το βλέμμα καρφωμένο πάνω του, η συγκίνηση ήταν τόσο μεγάλη που δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυα της.

Δείτε τις φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

«Οι Βρετανοί έλαβαν μια σαφή απόφαση (...) και πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν νέο ηγέτη για να πάρει αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Καμερον, ο οποίος είχε διαξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ο Κάμερον διευκρίνισε πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το φθινόπωρο και την ανάδειξη ενός νέου ηγέτη από το Συντηρητικό Κόμμα του στη διάρκεια του συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου, στην ομιλία που εκφώνησε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Μολονότι η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ προκάλεσε πανικό στις οικονομικές αγορές, με τη στερλίνα να κάνει βουτιά, όπως και τα χρηματιστήρια στην Ασία και την Ευρώπη, ο Κάμερον, ο οποίος είχε προβλέψει το χειρότερο πριν από το δημοψήφισμα σε περίπτωση εξόδου, επεδίωξε να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά την οικονομική υγεία της χώρας του.

«Θα ήθελα να καθησυχάσω τις αγορές και τους επενδυτές ότι η βρετανική οικονομία είναι θεμελιωδώς σταθερή», δήλωσε.

«Θα ήθελα επίσης να καθησυχάσω τους Βρετανούς που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες και τους ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή όσον αφορά την κατάστασή τους», πρόσθεσε.

«Δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύει ο πληθυσμός μας, με τον οποίο κυκλοφορούν τα αγαθά μας και με τον οποίο πωλούνται οι υπηρεσίες μας», δήλωσε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως οι συζητήσεις θα αρχίσουν με την ΕΕ για τη διαπραγμάτευση της εξόδου και την εφαρμογή του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που πλαισιώνει τέτοιες διαπραγματεύσεις.

Ο Κάμερον αποφάσισε συνεπώς να αφήσει τις συνομιλίες αυτές στον μελλοντικό διάδοχό του στην ηγεσία των Συντηρητικών.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ ως πρωθυπουργός για να εξακολουθήσει το πλοίο να πλέει τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, αλλά δεν θα ήταν σωστό να είμαι εγώ ο καπετάνιος που θα οδηγήσει τη χώρα στον επόμενο προορισμό της», πρόσθεσε.

Διαβάστε ΕΔΩ live όλες τις εξελίξεις σχετικά με τo Brexit.

Σχετικές ειδήσεις