ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Σε φιάσκο εξελίσσεται το αίτημα για το δεύτερο δημοψήφισμα

Brexit: Σε φιάσκο εξελίσσεται το αίτημα για το δεύτερο δημοψήφισμα

Περισσότερες από 3 εκατ. είναι οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί με αίτημα να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Ωστόσο η όλη διαδικασία είναι πλέον υπό έρευνα καθώς στο αίτημα έχουν υπογράψει άτομα από χώρες όπως η Ισλανδία και η Τυνησία!

Η επιτροπή αιτημάτων της Βουλής των Κοινοτήτων έχει επιβεβαιώσει, ότι μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί σχεδόν 77.000 υπογραφές, οι οποίες προστέθηκαν παράνομα και με δόλο. Οι συγκεκριμένες υπογραφές αφαιρέθηκαν και η επιτροπή, όπως γνωστοποίησε με tweet, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την αίτηση για ύποπτη δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα, στην επίσημη ιστοσελίδα του κοινοβουλίου, για δεύτερο δημοψήφισμα θα πρέπει να έχει υπογραφεί μόνο από Βρετανούς πολίτες και κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα στοιχεία που έφεραν… αναταραχή έδειξαν ότι υπάρχουν υπογραφές από χώρες όπως η Ισλανδία, τα νησιά Κέιμαν και η Τυνησία που δεν έχουν κάποια σχέση με το δημοψήφισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν περισσότερες υπογραφές από το σύνολο του πληθυσμού. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι από το Βατικανό, το οποίο έχει πληθυσμό 800 άτομα και στο αίτημα φαίνεται να έχουν υπογράψει 39.000 κάτοικοι του.

Τα μοναδικά στοιχεία που χρειάζονται ως επιβεβαίωση για να συμμετάσχει κάποιος στο αίτημα για την επανάληψη του δημοψηφίσματος είναι "αν πρόκειται για Βρετανό πολίτη ή κάτοικο Ηνωμένου Βασιλείου" και ο ταχυδρομικός κώδικας.

Έτσι λοιπόν, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν ανήκουν σε καμία από τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες, ωστόσο υπογράφουν χρησιμοποιώντας τον ταχυδρομικό κώδικα που είχαν όταν στο παρελθόν διέμεναν στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Guardian, η πρόεδρος της επιτροπής αιτημάτων επεσήμανε ότι ανακαλύφθηκαν ψεύτικες υπογραφές και απομακρύνθηκαν, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους απάτες «υπονομεύουν τη διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Ενώ συνέχισε λέγοντας πως «η αρμόδια υπηρεσία έχει αναλάβει δράση για τη διερεύνηση και, όπου είναι απαραίτητο, την αφαίρεση δόλιων υπογραφών. Όσοι υπογράφουν με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να υπονομεύσουν την αιτία που υποτίθεται υποστηρίζουν.
Είναι σαφές ότι το αίτημα είναι πολύ σημαντικό για να έναν μεγάλο αριθμό ατόμων. Η επιτροπή θα εξετάσει την αίτηση στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα και θα αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να προγραμματίσει μια συζήτησή γι' αυτή», δήλωσε η Έλεν Τζόουνς.

Σχετικές ειδήσεις