ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του Κάμερον - Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του Κάμερον - Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον.Ποιοι είναι οι υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής για την προεδρία του κόμματος των Τόρις;

Μιλώντας σε συνέδριο την Πέμπτη (30/6), ενώπιον πολλών δημοσιογράφων που ανέμεναν ότι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του προκειμένου να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον την περασμένη εβδομάδα, ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε αιφνιδιαστική δήλωση μη συμμετοχής στην κούρσα διαδοχής, έπειτα μάλιστα από τη δήλωση μη υποστήριξης στο όνομα του από τον Μάικλ Γκόουβ.

«Αφού διαβουλεύτηκα με συναδέλφους και ενόψει των γεγονότων στο κοινοβούλιο, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο επόμενος πρόεδρος δεν μπορεί να είμαι εγώ».



Αιφνιδιαστική ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον Μάικλ Γκόουβ

Από την πλευρά του ένας από τους ηγέτες της καμπάνιας υπέρ του Brexit, υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Αν και θεωρείτο σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον, ο Μάικλ Γκόουβ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δεν τού έχει εμπιστοσύνη για να αναλάβει το αξίωμα: « με λύπη μου έφθασα στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν μπορεί να αναλάβει την ηγεσία ή να συγκροτήσει μία ομάδα κατάλληλη για την αποστολή που μας περιμένει», αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκόουβ είχε πριν από μόλις λίγες ημέρες αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.

MICHAEL GOVE

«Έχω επανειλημμένως πει ότι δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός...αλλά αυτά που έχουν συμβεί από την περασμένη Πέμπτη βάρυναν σημαντικά στη ζυγαριά», εξηγεί στην ανακοίνωσή του.

Σε email που διέρρευσε χθες στον Τύπο, η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης και αρθρογράφος της Daily Mail Σάρα Βάιν εμφανιζόταν να παροτρύνει τον σύζυγό της να απαιτήσει διαβεβαιώσεις από τον Μπόρις Τζόνσον πριν του προσφέρει την υποστήριξή του.

Στο ίδιο μήνυμα, το περιεχόμενο του οποίου δεν διέψευσε η ίδια, ανέφερε ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δεν είχε με βεβαιότητα την υποστήριξη των μελών του κόμματος, ούτε του Πολ Ντέικρ , του ισχυρού διευθυντή της Daily Mail, ούτε του ιδιοκτήτη της Sun και των Times Ρούπερτ Μέρντοκ.

001

Υποβολή επίσημης υποψηφιότητας από την Τερέζα Μέι και την Αντρέα Λίντσομ

Αντίθετα με τον Τζόνσον, η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά της για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες πριν λήξει η σχετική προθεσμία.

Η 59χρονη «σιδηρά κυρία» των Τόρις κατέστησε σαφή την πρόθεσή της με επιστολή της που δημοσιεύθηκε το πρωί σήμερα στους Times. Μέλος της πτέρυγας των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος, έκανε την έκπληξη όταν ανακοίνωσε ότι περνά στις τάξεις των υπέρμαχων της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τηρώντας κυβερνητική πειθαρχία. Όμως δεν πέρασε στην πρώτη γραμμή της καμπάνιας για το Bremain, γεγονός που την καθιστά ιδανική υποψήφια της συναίνεσης σε ένα βαθιά διχασμένο κόμμα.

Την πρόθεσή της να υποβάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις ανακοίνωσε επίσης μέσω του Twitter και η Αντρέα Λίντσομ, ένα ακόμη μέλος της καμπάνιας του Brexit.

002



Το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας θα γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, μετά την ψήφο ων 150.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος που θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο φιναλίστ που θα επιλεγούν από τους βουλευτές των Τόρις.

Σχετικές ειδήσεις