ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Βάζουν στο «κάδρο» των υποψήφιων δολοφόνων του Ερντογάν τους «8» της Αλεξανδρούπολης

Τουρκία: Βάζουν στο «κάδρο» των υποψήφιων δολοφόνων του Ερντογάν τους «8» της Αλεξανδρούπολης

Ασφυκτικές είναι πλέον οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο αξιώνει από την ελληνική πλευρά την άμεση έκδοση των συνολικά οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής (15/07/2016) στη γειτονική χώρα.

ΑΓΡΙΟ «ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Star», οι οκτώ κατώτεροι αξιωματικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο BlackHawk στην Αλεξανδρούπολη, φέρονται να ανήκουν στην ομάδα των συνολικά 40 κομάντος, οι οποίο αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της εκδήλωσης του πραξικοπήματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονταν στον «σκληρό πυρήνα» αυτής της ομάδας που επιχείρησε να σκοτώσει τον Ερντογάν, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στη Μαρμαρίδα.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου περιστατικού, ο Τούρκος πρόεδρος κατόρθωσε να διαφύγει την τελευταία στιγμή από τους πάνοπλους κομάντος.

Σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι κομάντος μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους να σκοτώσουν τον Ερντογάν διέφυγαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ορισμένοι από αυτούς, με δύο ελικόπτερα φέρονται να κατέφυγαν σε νατοϊκή βάση και οι οκτώ με τρίτο ελικόπτερο προσγειώθηκαν το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη. Ορισμένοι άλλοι από την ίδια αρχική ομάδα κομάντος φέρονται να έχουν πετάξει τον οπλισμό τους και να έχουν καταφύγει στα βουνά.

Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα

xydakis

Την ίδια στιγμή, πάντως, το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ελέγχεται με εξαιρετική προσοχή από την κυβέρνηση, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ενδέχεται να πρόκειται για ακόμη ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα, για να εκδώσει του οκτώ στρατιωτικούς στην Τουρκία.

Μιλώντας σήμερα, Τρίτη (19/07/2016) στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο FM», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σημείωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία να το κρίνουμε με κάθε επιφύλαξη, διότι ακόμη και οι καταγραφές των γεγονότων δεν ξέρουμε κατά πόσο αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και σε έκταση και σε βάθος».

Στην Υπηρεσία Ασύλου οι οκτώ στρατιωτικοί

Εν τω μεταξύ, στην Υπηρεσία Ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου (16/07/2016).

Σύμφωνα με την Ίλια Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων των κατηγορουμένων για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση για τους επτά συλληφθέντες και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, η σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφησή τους και τη λήψη κάποιων στοιχείων βάσει ενός προκαθορισμένου ερωτηματολογίου από τον αρμόδιο υπάλληλο στον κάθε έναν από τους αιτούντες άσυλο.

«Σήμερα δεν υπάρχει αιτιολόγηση της υποβολής του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτή θα γίνει στη δεύτερη συνέντευξη που θα είναι και αναλυτική και η οποία, όπως μας ενημέρωσαν, μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες για τον καθένα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μαρινάκη επανέλαβε ότι οι κρατούμενοι εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους, συναίσθημα που όπως είπε εντείνεται ολοένα και περισσότερο καθώς πληροφορούνται όλα όσα συμβαίνουν και μεταδίδονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέλος, η συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο για ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κατά τη σημερινή διαδικασία καθώς όπως είπε: «Είναι πολύ δύσκολο πραγματικά να λέει κάποιος τα στοιχεία, να αναφέρει την οικογένεια, τα παιδιά του όλα αυτά που άφησε πίσω του τη στιγμή που είναι μόνος σε μία ξένη χώρα. Δεν είναι εύκολο, πιστέψτε με».

Σημειώνεται ότι και οι οκτώ συλληφθέντες στρατιωτικοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους, οι οποίες τους διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά.

Σχετικές ειδήσεις