ΚΟΣΜΟΣ

Ρίο 2016: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν, αλλά τα προβλήματα περισσεύουν

Ρίο 2016: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν, αλλά τα προβλήματα περισσεύουν

Ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή (05/08/2016) οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, με τη χώρα να βρίσκεται στη δίνη σοβαρών προβλημάτων τόσο στο επίπεδο της πολιτικής και της οικονομίας, όσο και σε ό,τι αφορά το περιβάλλον αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΣΤΟ «ΠΑΡΑ ΕΝΑ» ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΣΚΑΝΔΑΛΑ, ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΚΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΑΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Από τη μια πλευρά οι εικόνες από τη διαλυμένη κύρια εξέδρα στη μαρίνα ντα Γκλόρια, από όπου θα δοθεί η εκκίνηση στους αγώνες της ιστιοπλοΐας, και από την άλλη τα βρώμικα νερά με τον βούρκο, τα σκουπίδια και τα ελαστικά, όπου θα γίνουν τα αθλήματα της ανοικτής κολύμβησης και της κωπηλασίας, μόνον ως τιμητικές δεν μπορούν να εκληφθούν.

Ήδη δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για τον κίνδυνο να εξελιχθεί η κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη σε ένα φιάσκο άνευ προηγουμένου.

Την ίδια στιγμή, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να απέχουν από τους Αγώνες αρκετοί αθλητές, εξαιτίας του φόβου για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού Ζίκα. Το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας είχαν υποβάλει σχετικές αναφορές στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, με τις οποίες απεύθυναν έκκληση για την αναβολή της διοργάνωσης, εξαιτίας του επικίνδυνου ιού που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Παρ' όλα αυτά, η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων αποφάσισε ότι η διοργάνωση θα διεξαχθεί κανονικά.

«Χλιαρή» η παρουσία των αρχηγών κρατών στην τελετή έναρξης

Απογοητευτική είναι και η προσέλευση των αρχηγών κρατών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, αφού από τους 50 που περίμεναν οι διοργανωτές, θα παραστούν τελικά μόλις 28.

Το κλίμα είναι βαρύ στη Βραζιλία, στη σκιά ενός μεγάλου πολιτικοοικονομικού σκανδάλου, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ. Η Ρούσεφ απομακρύνθηκε προσωρινά από τα καθήκοντά της, για να παραπεμφθεί σε δίκη στη Γερουσία, κατηγορούμενη για την παραβίαση κανόνων του προϋπολογισμού.

Από τους Ευρωπαίους ηγέτες, έχει ανακοινώσει πως θα παραστεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η χώρα είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 (Παρίσι), καθώς επίσης και οι ηγέτες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας.

Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος έχει προγραμματίσει διμερή συνάντηση με τον βραζιλιάνο ομόλογό του Ζοζέ Σέρα ενώ από τη Νότιο Αμερική θα παραστούν οι πρόεδροι της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, και της Παραγουάης, Οράσιο Κάρτες.

Η Κίνα -παρά τις στενές εμπορικές σχέσεις που διατηρεί με τη Βραζιλία- θα στείλει τον αντιπρόεδρό της.

Νέες χώρες, νέα αθλήματα και κάποια ιστορικά στοιχεία

Κατά τα λοιπά, περισσότεροι από 10.500 αθλητές από 206 χώρες αναμένεται να συμμετέχουν στους αγώνες, με δύο νέες χώρες να κάνουν το ντεμπούτο τους στους Αγώνες, το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν 28 ολυμπιακά αθλήματα, με δύο νέες προσθήκες, το γκολφ και το ράγκμπι σέβενς, τα οποία είχαν εγκριθεί από τη ΔΟΕ το 2009. Τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν σε 33 χώρους στην πόλη υποδοχής, το Ρίο Ντε Τζανέιρο αλλά και σε πέντε χώρους στις πόλεις Σάο Πάολο, Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια και Μανάους.

Το Ρίο θα γίνει η πρώτη νοτιοαμερικανική πόλη που φιλοξενεί τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτοί θα είναι επίσης οι πρώτοι αγώνες που θα πραγματοποιηθούν σε μια πορτογαλόφωνη χώρα, οι πρώτοι που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στη διοργανώτρια χώρα, οι πρώτοι από το 1968 που θα πραγματοποιηθούν στη Λατινική Αμερική και οι πρώτοι από το 2000 που θα διεξαχθούν στο νότιο ημισφαίριο.

Σχετικές ειδήσεις