ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν - Ερντογάν: Και τώρα οι δυο τους...

Πούτιν - Ερντογάν: Και τώρα οι δυο τους...

Ο Ερντογάν πραγματοποιεί τελικά σήμερα, Τρίτη (09/08/2016) την επίσκεψή του στην Αγία Πετρούπολη, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Newsbomb.gr, για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να προσπαθήσει να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη.

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΤΟΥ «ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ» ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Όμως ο διακαής πόθος του «Σουλτάνου του Βοσπόρου» είναι να εξασφαλίσει την φιλία (;) του Ρώσου προέδρου, όπως αρέσκεται να δηλώνει παντού, ή να φυλάξει τα νώτα του, αφού για άλλη μια φορά κατάλαβε, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι καλά ενημερωμένες και με την Ρωσία απέναντί του και όχι δίπλα του, κινδυνεύει να χάσει ακόμη και την εξουσία του, από ενέργειες πραξικοπηματιών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι οι συνομιλίες που θα έχει στη Ρωσία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα ανοίξουν μία «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος, η ιστορική αυτή επίσκεψη θα είναι μία νέα αρχή.

Μάλιστα, δεν έχασε την ευκαιρία να αποκαλέσει φίλο του, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ πολλοί αναλυτές και κυβερνητικοί παράγοντες και των δύο χωρών, βλέπουν επιφυλακτικά την εκδήλωση φιλίας του Ερντογάν, γνωρίζοντας την τακτική του σε καίρια θέματα, για τα οποία δεν αλλάζει εύκολα άποψη. Γνωρίζουν, όμως, καλά και τη διπλωματία Πούτιν που τηρεί σιγή, αλλά μέσα του, τα έχει όλα λυμένα και τοποθετημένα σε κουτάκια.

Η συνάντηση, πάντως, αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς στον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Σισμέκ ότι η Ρωσία κι η Τουρκία θα αποκαταστήσουν σταδιακά τις σχέσεις τους στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας.

Η Παρασκευή του πραξικοπήματος (15/07/2016) ήταν η αφετηρία της έναρξης των συνομιλιών Άγκυρας - Μόσχας. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η Μόσχα ειδοποίησε έγκαιρα την Άγκυρα για το σχέδιο αυτό και έδωσε χρόνο στον Τούρκο πρόεδρο να προετοιμαστεί σχετικά και να φυλαχθεί αλλά και να δημιουργήσει προφανώς κι ένα δίκτυο αντιμετώπισης της κρίσης, για να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Έτσι, μετά τις μικρές παραχωρήσεις όπως η αεροπορική επανασύνδεση Μόσχας - Κωνσταντινούπολης, αλλά και η χρήση τουρκικών τουριστικών θέρετρων, ήρθε η ώρα του μεγάλου τετ-α-τετ.

Στην συνάντηση της Τρίτης (09/08/2016) οι δύο άνδρες θα μιλήσουν για το θέμα της Συρίας, το μεγάλο «αγκάθι» των ρωσοτουρκικών σχέσεων, με ότι αυτό συμπεριλαμβάνει και κυρίως το θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων για το οποίο ο Ερντογάν, είχε βάλει κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις. Οι σχέσεις με το Ιράν είναι επίσης ένα θέμα πολύ σοβαρό, αφού η Ρωσία έχει προωθήσει έντονα την συνεργασία της με το Ιράν γεγονός που γονάτισε τον Ερντογάν.

Στην ατζέντα τους είναι και το θέμα των ΗΠΑ, καλύτερη εποχή από ποτέ να συζητηθεί αυτό το θέμα, αφού η Τουρκία λόγω της ανωμαλίας των σχέσεων της με την Αμερική θα εκμεταλλευθεί στο έπακρο την φιλία της με την Μόσχα.

Στην ατζέντα τους είναι και το θέμα της Ουκρανίας (θέμα που καίει τον Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω της έντονης παρουσίας των Τατάρων) αλλά και το θέμα των σχέσεων και των δυο χωρών με την ΕΕ, αφού σε αυτήν την χρονική περίοδο και οι δύο χώρες έχουν πολύ κακές σχέσεις με την Δύση (κυρώσεις για την Ρωσία και μεταναστευτικό για την Τουρκία , θέματα τα οποία ευνοούν την συμμαχία Ρωσίας Τουρκίας).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ζητήσει από τον Ταγίπ Ερντογάν την εξασφάλιση ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα σε θέματα που προκύπτουν ανάμεσα στις δύο χώρες, κυρίως τον τελευταίο καιρό λόγω μεταναστευτικού αλλά και προώθηση των συνομιλιών για το Κυπριακό ώστε να ξεκαθαριστεί σύντομα το τοπίο στα Κατεχόμενα.

Ο αγωγός, βέβαια, είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των δύο ανδρών, αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να στρέψει τη δυναμική του για τη δημιουργία αυτού στην Τουρκία, λόγω των δυσκολιών που δημιουργήθηκαν από ελληνικής πλευράς.

Οι αναλυτές στην Ρωσία και την Τουρκία έχουν, ωστόσο, οργιάσει, βάζοντας πολλά ερωτήματα για αυτή την συνάντηση θέτοντας τα εξής ερωτήματα:

Ο Ερντογάν πάει στην Αγία Πετρούπολη, για να κάνει ανταλλαγή για την μεταφορά πετρελαίου και αερίου με κάτι σημαντικό οικονομικά; Ή να ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία για κοινή δράση στην Συρία; Μήπως να διευκολύνει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να βρει χρήμα για την Τουρκική οικονομία; Ή να ταρακουνήσει ΗΠΑ και ΕΕ.

Από αυτή την συνάντηση σίγουρα δεν θα βγει χαμένος ο Πούτιν, ο οποίος είναι ψύχραιμος διπλωματικά και δεν διακινδυνεύει ποτέ συμφωνίες που ήδη έχει έτοιμες, όπως η συμφωνία που έκανε με τις ΗΠΑ για το θέμα της Συρίας, για να ανταλλάξει το φλέγον θέμα του που είναι η Ουκρανία.

Βεβαίως, διπλωματικά βοηθιέται ο Βλαντιμίρ Πούτιν την στιγμή που οι δημοκρατίες που τον περιβάλλουν είναι μουσουλμανικές και η επιρροή της Τουρκίας σε αυτές είναι δεδομένη.

Βέβαια και ο Ερντογάν τον έχει ανάγκη αφού η συνεργασία του με την Ρωσία θα είναι ένα αντίβαρο για τις σχέσεις του με την ΕΕ και ειδικά λόγω του μεταναστευτικού.

Γεγονός πάντως είναι ότι ο Τούρκος ηγέτης έγινε δεκτός από τον «Τσάρο» αλλά γεγονός είναι και το ότι, αν ο Ρώσος πρόεδρος δεν πάρει κάτι από αυτήν την επίσκεψη, δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει.

Σχετικές ειδήσεις