ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα συζητήσουν Πούτιν και Ερντογάν: Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης

Τι θα συζητήσουν Πούτιν και Ερντογάν: Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης

Σε αναβρασμό βρίσκονται αναλυτές και διπλωμάτες για την επίσκεψη Ερντογάν σήμερα, Τρίτη (09/08/2016), στην Ρωσία για την ιστορική του συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια συνάντηση που επεδίωξε ο «Σουλτάνος του Βοσπόρου» και αποδέχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος για καθαρά στρατηγικούς λόγους αφού έχει να παίρνει από την επαφή αυτή.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Η συνάντηση πραγματοποιείται στην θερινή κατοικία του Πούτιν, λίγο έξω από την Αγία Πετρούπολη, κοντά στα παλάτια του τσάρου, όπως είχαμε γράψει αποκλειστικά στο Newsbomb.gr στις 20 Ιουλίου, ενώ φειδωλές είναι οι πληροφορίες για τη μετάβαση στο σημείο και την ώρα για λόγους ασφαλείας.

Η θερινή κατοικία του Πούτιν είναι ένας καλά φυλασσόμενος χώρος όπου έχει προγραμματιστεί εκτός την συνάντηση των δυο ανδρών και η ξεκούραση του Ρώσου προέδρου όπως πάντα τον Αύγουστο.

Η περιοχή, μάλιστα, αυτή λόγω του ότι είναι τουριστική, οι μυστικές υπηρεσίες έχουν απαγορεύσει τη μετάβαση τουριστών εδώ και μέρες, ενώ οι κήποι γύρω από την θερινή κατοικία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν φυλαχθεί από παντού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, από τη ρωσική πλευρά έχει προετοιμαστεί πακέτο προτάσεων για σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, μετά των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ούτως ώστε να αποφευχθεί κάθε επεισόδιο στον εναέριο χώρο στη μεθόριο της Συρίας και της Τουρκίας.

Η πρόταση αυτή θα φέρει τον Ερντογάν προ των πυλών της απόφασής του να συμμετέχει στην τάξη της Συρίας και όχι να λειτουργεί αυτόνομα για το συμφέρον του, γεγονός που ήταν και το μήλο της έριδος ανάμεσα στις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας.

Η αποδοχή Ερντογάν θα σημάνει και τη σοβαρότητα των συνομιλιών από εδώ και πέρα ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άνδρες. Εάν το πακέτο αυτό εγκριθεί από τους δύο προέδρους, θα διαβιβαστεί στο τουρκικό Υπουργείο Άμυνας άμεσα.

Το μεγαλύτερο, βέβαια, μέρος των μελών της ρωσικής κυβέρνησης θεωρεί ότι η Τουρκία κάνει «επίδειξη φιλίας» και υπό τη σκιά τέτοιων διαρροών γίνεται σήμερα η συνάντηση των δύο ανδρών, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει σκοπό να δοκιμάσει τις αντοχές ειλικρίνειας του Ερντογάν.

'Άλλωστε, οι διμερείς σχέσεις και το πρόβλημα της Συρίας είναι τα πιο καυτά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών. Παλαιότερα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι το πρόβλημα της Συρίας δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη Ρωσία.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της επικείμενης συνάντησης της Αγίας Πετρούπολης είναι και η αποκατάσταση, μέχρι του κανονικού επιπέδου, της διμερούς συνεργασίας στον πολιτικό, εμπορικό, οικονομικό, ενεργειακό αλλά και σε άλλους τομείς.

Αν όλα πάνε καλά σήμερα στην ιστορική αυτή συνάντηση, οι πλευρές προφανώς θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή το 2017 τακτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Συνεργασίας Ανωτάτου Επιπέδου. Του Συμβουλίου ηγούνται οι πρόεδροι των δύο κρατών και περιλαμβάνει όλους τους σημαντικούς υπουργούς που ασχολούνται με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Στο Κρεμλίνο πάντως εκτιμούν, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν εποικοδομητικό χαρακτήρα που θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες και αυτό φαίνεται και στην απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια περίοδο που στη χώρα του υπάρχει έντονη πολιτική κρίση.

Σχετικές ειδήσεις