ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Apple - Κομισιόν για το πρόστιμο και την «απόλυτη πολιτική ανοησία»

Πόλεμος Apple - Κομισιόν για το πρόστιμο και την «απόλυτη πολιτική ανοησία»

Στην αντεπίθεση πέρασε η επίτροπος της ΕΕ μετά τις σκληρές δηλώσεις του Τιμ Κουκ περί «απόλυτης ανοησίας» όσον αφορά στο πρόστιμο - μαμούθ που επιβλήθηκε στην Apple.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τις επικρίσεις της Apple ότι η εντολή προς την εταιρεία να καταβάλει φόρους που οφείλει στην Ιρλανδία είναι πολιτική, επισημαίνοντας ότι ο υπολογισμός των οφειλόμενων φόρων βασίζεται σε γεγονότα και σε στοιχεία της ίδιας της Apple.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Independent, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, χαρακτήρισε «απόλυτη πολιτική ανοησία που οφείλεται εν μέρει σε αντιαμερικανικές προκαταλήψεις» το γεγονός ότι η ΕΕ επέβαλε στην εταιρεία του να καταβάλει 13 δισ. ευρώ σε οφειλόμενους φόρους.

Η επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ερωτηθείσα αν δέχεται αυτή τη δήλωση, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες: «Όχι δεν την δέχομαι. Πρόκειται για μια απόφαση που βασίζεται στα γεγονότα της υπόθεσης».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι υπολογισμοί για τους φόρους που οφείλει η Apple στην Ιρλανδία βασίζονται σε στοιχεία που δόθηκαν από την ίδια την Apple και σε γεγονότα τα οποία παρουσιάσθηκαν στη διάρκεια ακροάσεων για φορολογικές υποθέσεις της Apple στις ΗΠΑ.

Η Βεστάγκερ αποκάλυψε, τέλος, ότι θα συναντηθεί το Σεπτέμβριο με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν περαιτέρω τη φορολογική υπόθεση της Apple.

Σχετικές ειδήσεις