ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου (Vids)

ΗΠΑ: Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου (Vids)

Ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και η Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, μπήκαν από χθες στην τελική προεκλογική ευθεία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 8 Νοεμβρίου, μεταφέροντας το πολιτικό ενδιαφέρον στο Οχάιο.

Πολιτική σημασία

Οι δύο υποψήφιοι αναφέρθηκαν ο καθένας για τους δικούς του λόγους στην «επιθετική» στάση που τηρούν εναντίον τους τα αμερικανικά ΜΜΕ στη διάρκεια συνεντεύξεων μέσα στα ιδιωτικά αεροσκάφη τους. Για τη Χίλαρι Κλίντον, ήταν η πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι πολιτικοί αναλυτές σημείωσαν ότι τα αεροσκάφη των δύο υποψηφίων ήταν παρκαρισμένα σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων στο αεροδρόμιο του Κλίβελαντ, σηματοδοτώντας την πολιτική σημασία που έχει η πολιτεία του Οχάιο για τα προεκλογικά επιτελεία, αλλά και για τον καθορισμό του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Το Οχάιο, συμπεριλαμβάνεται στις τέσσερις πολιτείες οι οποίες δε μπορεί να θεωρηθούν ότι ελέγχονται παραδοσιακά από το ένα ή το άλλο πολιτικό στρατόπεδο, ενώ η σημασία του θα είναι καθοριστική για την ψήφο στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, που θα κρίνει τον τελικό νικητή των προεδρικών εκλογών. Οι άλλες τρεις πολιτείες είναι η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, αλλά και η Βιρτζίνια.

Ανατροπή...

Το ηθικό στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ έχει ενισχυθεί αποφασιστικά μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που τον τοποθετούν σε πιο ανταγωνιστική θέση έναντι της Χίλαρι Κλίντον. Η τελευταία δημοσκόπηση (Reuters-Ipsos) έδωσε στον Τραμπ ποσοστό αποδοχής 40% έναντι 39%, τερματίζοντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, την περίοδο που άρχισε αμέσως μετά τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών τον Ιούλιο και χαρακτηρίστηκε από την αύξηση του ποσοστού της υποψηφίας των Δημοκρατικών, στις δημοσκοπήσεις. Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ποσοστό της Κλίντον να μειώνεται.

«Νομίζω ότι είχαμε ένα μεγαλειώδη μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. Η Κλίντον διατηρεί την πολιτική δυναμική για μία νίκη στις εκλογές, ενώ η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δίνει έμφαση στην αύξηση του ποσοστού του στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται σε παναμερικανικό επίπεδο. Οι άνθρωποι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή δηλώνει ότι ο Τραμπ αυξάνει την επιρροή του μεταξύ των ψηφοφόρων στις πολιτείες που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σκληρή αναμέτρηση

Η Κλίντον εμφανίστηκε δημόσια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η εμφάνισή της αυτή, έγινε λίγες ημέρες μετά τη συλλογή των οικονομικών δωρεών από πλούσιους δωρητές πίσω από κλειστές πόρτες. Η ίδια δηλώνει πως ήξερε πάντα ότι η προεκλογική αυτή εκστρατεία θα διεξαχθεί με μικρή διαφορά στα ποσοστά των δύο υποψηφίων. «Θα πρέπει να δουλέψουμε γρήγορα και σκληρά προκειμένου να κερδίσουμε. Πάντα πίστευα ότι αυτός ο προεκλογικός αγώνας θα είναι δύσκολος και για το λόγο αυτό, δεν ανησυχώ, αλλά δουλεύω», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλίντον.

Με ύφος νικητή

Ο Τραμπ από την πλευρά του μίλησε με ύφος νικητή σε υποστηρικτές του, που είχαν στήσει ένα ομοίωμα του τείχους που έχει εξαγγείλει ότι θα κτίσει στα σύνορα με το Μεξικό. «Αυτή είναι μία απίστευτη υποδοχή» Δήλωσε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του.

Προηγουμένως είχε μιλήσει στους δημοσιογράφους στο ιδιωτικό του αεροσκάφος, τονίζοντας ότι η προσπάθειά του θα επικεντρωθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων της μεσαίας τάξης. Ήταν η πρώτη συνέντευξη που έδωσε ο Τραμπ, από την εκλογή του για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων. Ο ίδιος προσπάθησε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες να ξεκαθαρίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Στην αρχή, εμφανίστηκε περισσότερο διαλλακτικός, ενώ στη συνέχεια, σκλήρυνε και πάλι τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι όσοι μετανάστες βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ, θα πρέπει ν' ακολουθήσουν την οδό της νομιμοποίησης, υπό την εφαρμογή μέτρων άμεσου συνοριακού ελέγχου.

«Αυτό που με απασχολεί είναι δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε τις θέσεις μου για το μεταναστευτικό, ο κόσμος πλέον τις γνωρίζει.

Παράλληλα, ο Τραμπ έδωσε έμφαση στη συμμετοχή του στις τρεις τηλεμαχίες που έχουν προγραμματιστεί τερματίζοντας τη φημολογία για ενδεχόμενη αποχή του. Η πρώτη από αυτές, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι φίλοι να παροτρύνουν φίλους...

Η Κλίντον από την πλευρά της, έκανε μία στάση σε μια μπυραρία στο Κλίβελαντ, όπου και παρότρυνε όλους να την ψηφίσουν. «Οι φίλοι να μην αφήσουν τους φίλους τους να ψηφίσουν για τον Τραμπ» δήλωσε με νόημα, καθώς ο εορτασμός της Ημέρας της Εργασίας στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί παραδοσιακά την έναρξη του τελευταίου κύκλου του γενικού προεκλογικού αγώνα για τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών. Η Κλίντον σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τραμπ στο αεροσκάφος του: «Τώρα έχουμε αυτό με το αεροπλάνο. Ο Τραμπ προσκάλεσε τους δημοσιογράφους κι όπως μαθαίνω απάντησε σε μερικές ερωτήσεις».

Σχετικές ειδήσεις