ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερη νύχτα χάους στο Σάρλοτ - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πόλη λόγω των ταραχών (Pics + Vid)

Δεύτερη νύχτα χάους στο Σάρλοτ - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πόλη λόγω των ταραχών (Pics + Vid)

Ακόμα μία νύχτα σοβαρών επεισοδίων ζει το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ, μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού που πυροβολήθηκε από επίσης Αφροαμερικανό αστυνομικό.Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας διαδηλωτής που πυροβολήθηκε στη διάρκεια των ταραχών.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα συνεχίστηκαν οι ταραχές στο Σάρλοτ, ενώ ένας διαδηλωτής φέρεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά, σε συμπλοκή μεταξύ πολιτών, αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Ο τοπικός διοικητής της αστυνομίας είχε αρχικά δηλώσει ότι ο άνθρωπος που πυροβολήθηκε στη διάρκεια των επεισοδίων είχε πεθάνει, όμως αργότερα η σχετική είδηση διαψεύστηκε από αξιωματούχους της πόλης επισημαίνοντας ότι ο διαδηλωτής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή του υποστηρίζεται μηχανικά.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου
(AFP), ο οποίος βρισκόταν στον τόπο της διαδήλωσης, δήλωσε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει, προφανώς τραυματισμένος από σφαίρα, και να αιμορραγεί ακατάσχετα.

Παράλληλα, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ ενισχύονται διαρκώς οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης, καθώς οι Αρχές φοβούνται κλιμάκωση των επεισοδίων σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από συνεχόμενα κρούσματα αστυνομικής βίας.

22subCHARLOTTE master768 v2

Ως εκ τούτου, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ταραχών, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο κυβερνήτης Πατ ΜακΚρόρι ζήτησε την ανάπτυξη της Εθνοφυλακής και της Αστυνομίας των Εθνικών Οδών για την υποστήριξη τοπικής αστυνομίας του Σάρλοτ, όπως έγραψε στο twitter.

Μονάδες της εθνοφρουράς, αλλά και της πολιτειακής αστυνομίας θα αναπτυχθούν στο Σάρλοτ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση κοινωνικής αναταραχής και οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας.

Στο μεταξύ, αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών.

Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ξεπερνούν τους 85, ενώ πληροφορίες (που δεν έχουν διαψευστεί), κάνουν λόγο ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει το πλήθος του κόσμου που συγκεντρώθηκε στο κέντρο του Σάρλοτ.

Αιτία για τα επεισόδια στάθηκε ο φόνος του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, 43 ετών πριν δύο ημέρες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά κοντά στο σημείο όπου πυροβολήθηκε ο άνδρας, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» και φωνάζοντας το σύνθημα «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη».

Η δήμαρχος του Σάρλοτ Τζένιφερ Ρόμπερτς υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τις ενέργειες του αστυνομικού Μπρέντλεϊ Βίνσον, ο οποίος εντάχθηκε στο σώμα το 2014 και φέρεται να πυροβόλησε θανάσιμα τον Σκοτ.

Κατά την πρώτη νύχτα των συγκρούσεων το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι WSOC-TV μετέδωσε ότι οι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάνοντας χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα πολλά αστυνομικά οχήματα να δεχτούν επίθεση και να καταστραφούν ολοσχερώς.

001

Ο Βίνσον τέθηκε σε αργία εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγεται σε βάρος του. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετείχε σε μια ομάδα αστυνομικών που είχαν αναλάβει να συλλάβουν έναν ύποπτο. Ο Κιθ Λαμόντ Σκοτ, που δεν ήταν ο καταζητούμενος, βρισκόταν στο πάρκινγκ ενός κτηρίου και ήταν οπλισμένος. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι αισθάνθηκαν ότι «απειλούνταν» και άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Η οικογένεια του αμφισβητεί αυτήν την εκδοχή και υποστηρίζει ότι το θύμα κρατούσε ένα βιβλίο. Η κόρη του ανέφερε μάλιστα ότι ο πατέρας της περίμενε στο πάρκινγκ τον αδελφό της.

Το όπλο είναι «ψέμα», δήλωσε στο AFP γειτόνισσα του Σκοτ. «Αφαίρεσαν το βιβλίο και το αντικατέστησαν με ένα περίστροφο. Ο άνδρας αυτός καθόταν εδώ κάθε μέρα περιμένοντας το σχολικό λεωφορείο του γιου του», είπε.

Οι ταραχές στο Σάρλοτ ξέσπασαν λίγες μόλις ώρες μετά τον θάνατο ενός άλλου Αφροαμερικανού, του Τέρενς Κράτσερ, ο οποίος πυροβολήθηκε από μια λευκή αστυνομικό στην Τούλσα της Οκλαχόμας. Το επεισόδιο αυτό βιντεοσκοπήθηκε από κάμερες της αστυνομίας.

Στα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα διακρίνεται καθαρά ένας άνδρας, ο 40χρονος Κράτσερ, να προχωρεί προς το αυτοκίνητό του με τα χέρια ψηλά. Ο Κράτσερ, τον οποίο παρακολουθούσε ένας αστυνομικός από ελικόπτερο, απλώνει τα χέρια του προς το αυτοκίνητο και τότε δέχεται τον πυροβολισμό.

Ο Τσακ Τζόρνταν, ο αρχηγός της αστυνομίας της Τούλσα, παραδέχτηκε ότι οι εικόνες αυτές είναι «ανησυχητικές». Δεν βρέθηκε κανένα όπλο, ούτε πάνω στον Κράτσερ, ούτε μέσα στο αυτοκίνητό του.

Τα νέα αυτά επεισόδια έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά σειρά πυροβολισμών εναντίον Αφροαμερικανών από αστυνομικούς τα δύο τελευταία χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις