ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Πρόσφυγες άρχισαν με τα πόδια το ταξίδι τους προς την Ευρώπη

Σερβία: Πρόσφυγες άρχισαν με τα πόδια το ταξίδι τους προς την Ευρώπη

Εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης (4/10) με τα πόδια από το κέντρο του Βελιγραδίου κατευθυνόμενοι προς τα σύνορα με την Ουγγαρία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για ανοικτά σύνορα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Το πλήθος άρχισε να περπατά βόρεια κατά μήκος του ποταμού Σάβα που διατρέχει την πόλη, σταματώντας περιστασιακά για διαπραγματεύσεις με την αστυνομία. Φαίνεται πως όλοι είναι άνδρες και αγόρια, περίπου 15 ετών ή μεγαλύτερα. "Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε ζώα", έγραφε ένα πανό.

Περίπου 7.000 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Συρία, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και αλλού, έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία. Εμποδίζονται να συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη από φράκτες που υψώνονται τώρα κατά μήκος των ουγγροσερβικών συνόρων.

"Θα περπατήσουμε μέχρι τα σύνορα με την Ουγγαρία", δήλωσε ο Σαντάκατ Χαν, ένας εικοσάρης Πακιστανός από την Κέτα. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες αναζητούν καταφύγιο στις πλούσιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. "Δεν θέλουμε τη Σερβία", είπε ο Χαν.

redfsas

Πολλοί μετανάστες στο Βελιγράδι, οι περισσότεροι από τους οποίους κοιμούνται σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς δίπλα στον κεντρικό (σιδηροδρομικό) σταθμό της πόλης, θεώρησαν πως το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στην Ουγγαρία για την αποδοχή ενός σχεδίου κατανομής των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ με ποσοστώσεις προμήνυε ένα άνοιγμα των συνόρων.

Πράγματι, η Ουγγαρία ψήφισε για το αν θα αποδεχθεί τις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αποδοχή προσφύγων και σχεδόν όλοι όσοι προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν κατά των ποσοστώσεων. Ωστόσο στις εκλογές συμμετείχε ποσοστό μικρότερο του 50% του εκλογικού σώματος καθιστώντας άκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Μια μεγάλη ομάδα προσφύγων που έφυγαν από καταυλισμούς στο Βελιγράδι τον περασμένο μήνα έφθασαν μέχρι την πόλη Νόβι Σαντ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, απ΄όπου οδηγήθηκαν σε κέντρα υποδοχής στη σερβική πλευρά των συνόρων.

Σχετικές ειδήσεις