ΚΟΣΜΟΣ

Χάρτη πορείας συμφώνησε η τετραμερής για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία

Χάρτη πορείας συμφώνησε η τετραμερής για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία

Η Ουκρανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρωσία συμφώνησαν να σχεδιάσουν χρονοδιάγραμμα τον Νοέμβριο για την υλοποίηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία, δήλωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης (20/10) ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, μετά από συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των τεσσάρων χωρών.

«Αυτός ο χάρτης πορείας θα πρέπει να ακολουθήσει την σειρά υλοποίησης των συμφωνιών του Μινσκ και να εγγυάται την υιοθεσία τους», είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο Ποροσένκο, αναφερόμενος στη Συμφωνία του Μινσκ που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2015 για τον τερματισμό του πολέμου.

Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην απόσυρση των στρατευμάτων της Ουκρανίας και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε τέσσερις νέες περιοχές στα σύνορα όπου γίνονται οι σφοδρότερες μάχες, στην περιοχή Ντονμπάς.

Στη συνάντηση στο Βερολίνο, οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι οι επιτηρητές της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα μπορούν να φέρουν προσωπικό οπλισμό και πως οι δράσεις τους στην εποπτεία της «ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ», όπως είναι γνωστή, δεν θα εμποδίζονται.

Η αυτονομιστική βία που ξέσπασε στην ανατολική Ουκρανία το 2014 έχει κοστίσει τη ζωή σε 9.600 άτομα έως τώρα, και συνεχίζεται παρά την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε στο Μινσκ.

Σχετικές ειδήσεις