ΚΟΣΜΟΣ

Mόσχα: Οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία θα καθυστερήσουν επ' αόριστον

Mόσχα: Οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία θα καθυστερήσουν επ' αόριστον

Εξαιτίας της αποτυχίας της Δύσης να θέσει υπό έλεγχο τους βίαιους ισλαμιστές που δρουν στη χώρα.

Η προοπτική να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης στη Συρία θα καθυστερήσει επ’ αόριστον εξαιτίας της αποτυχίας της Δύσης να θέσει υπό έλεγχο τους βίαιους ισλαμιστές που δρουν στη χώρα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση ο Σόιγκου επεσήμανε ότι οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τις δυτικές κυβερνήσεις επιτίθενται εναντίον πολιτών στο Χαλέπι, παρά την αναστολή των αεροπορικών επιδρομών από τον ρωσικό στρατό.

«Κατά συνέπεια, η προοπτική να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και να επιστρέψει η ειρήνη στη Συρία θα καθυστερήσει επ’ αόριστον», εξήγησε ο Σόιγκου.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι χρειάζεται να καταβληθούν συνολικές προσπάθειες για την εξάλειψη των τρομοκρατών από τη Συρία. «Προκειμένου να εξαλειφθούν οι τρομοκράτες στη Συρία είναι απαραίτητο να καταβληθούν κοινές προσπάθειες», τόνισε ο Σόιγκου.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός εξήγησε ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει πραγματοποιήσει πτήσεις πάνω από το Χαλέπι εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες, έπειτα από αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σόιγκου κατήγγειλε τις καθημερινές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από αντάρτες εναντίον αμάχων που προσπάθησαν να πλησιάσουν τους διαδρόμους που οδηγούσαν έξω από το Χαλέπι στη διάρκεια της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός.
«Αυτή είναι η αντιπολίτευση με την οποία είναι δυνατό να διαπραγματευτούμε;», διερωτήθηκε.

Την ίδια στιγμή, οι Σύροι αντάρτες και οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ μπορεί να διαπράττουν αμφότεροι εγκλήματα πολέμου, με τις επιθέσεις που πραγματοποιούν στα τυφλά στο Χαλέπι, δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι.

«Όλες οι πλευρές στο Χαλέπι διεξάγουν εχθροπραξίες που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλους αριθμούς θυμάτων μεταξύ των αμάχων και δημιουργούν ατμόσφαιρα τρόμου γι' αυτούς που συνεχίζουν να ζουν στην πόλη», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρατείνει το μορατόριουμ που έχει κηρύξει όσον αφορά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στο Χαλέπι, αν οι αντάρτες στην πόλη συνεχίσουν τις χερσαίες επιθέσεις τους.

«Προς το παρόν η παύση των εχθροπραξιών συνεχίζεται, δίνεται η δυνατότητα στον άμαχο πληθυσμό να βγει από το ανατολικό Χαλέπι, δημιουργουνται οι συνθήκες για ανθρωπιστική αρωγή», δήλωσε ο Πεσκόφ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Όμως όλο αυτό είναι αδύνατο, όταν οι τρομοκράτες συνεχίζουν να ανοίγουν πυρ σε γειτονιές, σε οδούς ανθρωπιστικής αρωγής, αν εξαπολύουν επιθέσεις και συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από μια ανθρώπινη ασπίδα. Αυτό δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί η ανθρωπιστική παύση», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις