ΚΟΣΜΟΣ

«Χαστούκι» στον Ερντογάν: Η Τουρκία αποκλείστηκε από τις δυνάμεις που θα εισβάλλουν στη Ράκα

«Χαστούκι» στον Ερντογάν: Η Τουρκία αποκλείστηκε από τις δυνάμεις που θα εισβάλλουν στη Ράκα

Ο αραβοκουρδικός συνασπισμός, που ξεκίνησε σήμερα την επίθεση για την απελευθέρωση της Ράκας, του προπυργίου των τζιχαντιστών στη Συρία, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να αποκλειστεί η Τουρκία από την επιχείρηση αυτή.

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατέληξαν σε οριστική συμφωνία με τον διεθνή συνασπισμό (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) ότι δεν θα υπάρξει κανένας ρόλος» για την Τουρκία, ούτε για τους αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα, στην επιχείρηση «Οργισμένος Ευφράτης», τόνισε ένας εκπρόσωπος του αραβοκουρδικού συνασπισμού, ο Ταλάλ Σέλο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις 27 Οκτωβρίου ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία θα επεκταθούν μέχρι τη Ράκα.

Εξάλλου, οι SDF κάλεσαν όλους τους πολίτες της Ράκας να μην συχνάζουν σε σημεία όπου συγκεντρώνονται οι τζιχαντιστές του ISIS και απηύθυναν έκκληση στους αμάχους να προσπαθήσουν να φτάσουν σε «απελευθερωμένα εδάφη».

Ο Σέλο δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επιχειρήσεις στη Ράκα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: αρχικά θα απελευθερωθεί η ομώνυμη επαρχία, ώστε να απομονωθεί η πόλη, και κατόπιν η ίδια η πόλη. Όπως είπε, ο συνασπισμός έχει ήδη παραδώσει στις SDF όπλα και εξοπλισμό, όπως αντιαρματικά όπλα. Προειδοποίησε όμως ότι «η μάχη δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστούν επιχειρήσεις ακριβείας» καθώς «το ISIS θα υπερασπιστεί το προπύργιό του αφού ξέρει ότι η απώλεια της Ράκας σημαίνει το τέλος του στη Συρία».

Σχετικές ειδήσεις