ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η Τζάνετ Ρίνο

Πέθανε η Τζάνετ Ρίνο

Η Τζάνετ Ρίνο, η πρώτη γυναίκα υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ η οποία υπηρέτησε στη θέση αυτή επί οκτώ θυελλώδη χρόνια υπό τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, πέθανε σε ηλικία 78 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Το ABC News, επικαλούμενο την βαφτισιμιά της Ρίνο, μετέδωσε πως πέθανε νωρίς σήμερα (7/11) από επιπλοκές της νόσου του Πάρκινσον.

Η Ρίνο υπηρέτησε ως υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον Κλίντον από το 1993 έως το 2001 και είχε τη μεγαλύτερη θητεία στη θέση αυτή από κάθε άλλον υπουργό Δικαιοσύνης κατά τον 20ό αιώνα.

Η Ρίνο είχε εγκρίνει τη φονική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε το 1993 εναντίον κτηριακού συγκροτήματος της αίρεσης των Δαβιδιανών στο Ουέικο του Τέξας μόλις λίγες εβδομάδες αφότου είχε αναλάβει τη θέση το 1993.

Αργότερα έστειλε ομοσπονδιακούς πράκτορες να πάρουν τον εξάχρονο κουβανό ναυαγό Ελιάν Γκονσάλες από συγγενείς του στο Μαϊάμι, ενώ είχε επίσης εγκρίνει την τεράστια δικαστική υπόθεση της κυβέρνησης σε βάρος της Microsoft το 1998 για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων.

Η πρώην εισαγγελέας του Μαϊάμι, η οποία επελέγη από τον Κλίντον μόνο αφού οι πρώτες δύο επιλογές του για τη θέση συνάντησαν δυσκολίες, επέδειξε ανεξαρτησία και απότομους τρόπους που συχνά προκαλούσαν αναταραχή στον Λευκό Οίκο.

Το 1995 η Ρίνο διαγνώσθηκε με τη νόσο του Πάρκινσον. «Το μόνο που σε κάνει είναι να τρέμεις και έπειτα από λίγο συνηθίζεις να τρέμεις», είχε πει σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η Ρίνο ήταν υπουργός Δικαιοσύνης σ' όλη τη διάρκεια των δύο προεδρικών θητειών του Μπιλ Κλίντον και κατείχε τη θέση αυτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' όλους πλην του Ουίλιαμ Ουίρτ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης από τον Νοέμβριο 1817 έως τον Μάρτιο 1829.

Αφού έφυγε από την Ουάσινγκτον, η Ρίνο επέστρεψε στη Φλόριντα και έθεσε υποψηφιότητα για κυβερνήτης το 2002, αλλά έχασε στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η Ρίνο είχε γεννηθεί στις 21 Ιουλίου 1938 στο Μαϊάμι και οι γονείς της ήταν δημοσιογράφοι σε εφημερίδα. Φοίτησε σε δημόσια σχολεία στο Μαϊάμι και πήρε πτυχίο στη Χημεία το 1960 από το πανεπιστήμιο Κορνέλ.

Τρία χρόνια αργότερα πήρε πτυχίο νομικής από το Χάρβαρντ και εργάσθηκε ως δικηγόρος στο Μαϊάμι.

Σχετικές ειδήσεις