ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο: Τι είπαν στην πρώτη συνάντηση με τον Ομπάμα (photos&video)

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο: Τι είπαν στην πρώτη συνάντηση με τον Ομπάμα (photos&video)

Αμερικανικές εκλογές αποτελέσματα: «Είναι σημαντικό για εμάς να δουλέψουμε μαζί. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε γιατί, αν πετύχετε, η χώρα θα πετύχει», είπε κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο ο Μπάρακ Ομπάμα στον Τραμπ, ο οποίος με τη σειρά του εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί άμεσα με τον απερχόμενο πρόεδρο -Δεσμεύεται ότι θα προωθήσει «γρήγορα» την ατζέντα του - Το πρώτο τετ α τετ της Μισέλ Ομπάμα με την Μελάνια Τραμπ- Συζήτησαν και για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα

Την πρώτη του συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, είχε την Πέμπτη (10/11), μετά τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, που προσκάλεσε τον 71χρονο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο σε μία προσπάθεια να διευκολυνθεί «η ευνοϊκή μετάβαση της εξουσίας», δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον εκλεγμένο διάδοχό του, ότι είχαν μια ευρεία συζήτηση.

Ο Ομπάμα εξήγησε ότι συνομίλησαν για διάφορα ζητήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής και χαρακτήρισε «εξαίρετη» τη συζήτησή τους. Ακόμη, είπε πως θέλει ο Τραμπ και η σύζυγός του να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στον Λευκό Οίκο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος είπε επίσης ότι θεωρεί σημαντικό η χώρα να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει να επιτύχει.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ σημείωσε ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο διήρκεσε περισσότερο από το προγραμματισμένο, επανέλαβε πως συζήτησαν διάφορα ζητήματα με τον Ομπάμα και πρόσθεσε ότι είναι «ανυπόμονος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο», Ομπάμα καθώς θα έχουν κι άλλες συναντήσεις.

«Πρόεδρέ μου, ήταν μεγάλη τιμή να είμαι μαζί σας και προσμένω να είμαι μαζί σας πολλές ακόμα φορές στο μέλλον», τόνισε ο θριαμβευτής των αμερικανών εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ήταν και οι επισκέψεις που θα κάνει ο Ομπάμα τις επόμενες εβδομάδες στη Γερμανία και στην Ελλάδα.

«Θα προωθήσω άμεσα την ατζέντα μου»

Διαβεβαίωσε σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικανό Πολ Ράιαν, ότι μετά την ορκωμοσία του, τον Ιανουάριο, θα εργαστεί πολύ γρήγορα για να προωθήσει την ατζέντα του σε θέματα όπως η περίθαλψη και η μετανάστευση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο γραφείο του Ράιαν, ο Τραμπ είπε: "Θα μειώσουμε τους φόρους, όπως ξέρετε" και πρόσθεσε ότι "θα κάνουμε κάποια πολύ εντυπωσιακά πράγματα για τον αμερικανικό λαό".

Ο Ράιαν από την πλευρά του δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Τραμπ ήταν "φανταστική, παραγωγική". Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή "τιμή του".

Ο Ράιαν κατόπιν οδήγησε τον εκλεγμένο πρόεδρο, τη Μελάνια Τραμπ και τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Μαικ Πενς στο μπαλκόνι του γραφείο του, από όπου φαίνεται το σημείο όπου κατασκευάζεται η εξέδρα της ορκωμοσίας. Εκεί θα ορκιστεί ο Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Κάποια στιγμή, ο Τραμπ έδειξε τον πύργο του νέου ξενοδοχείου του που βρίσκεται ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.

Την ώρα που οι δύο τους σύζυγοι συζητούσαν στο Οβάλ Γραφείο, η Μισέλ Ομπάμα και η Μελάνια Τραμπ γνώριζαν η μία την άλλη σήμερα στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να οργανώσουν τη «μεταβίβαση» του ρόλου της Πρώτης Κυρίας.

Η απερχόμενη Πρώτη Κυρία έκανε δεκτή την μέλλουσα Πρώτη Κυρία στην οικία του προεδρικού ζεύγους. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο γυναικών, που είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, πραγματοποιήθηκε μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των δημοσιογράφων.

«Η Μισέλ είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί την μέλλουσα Πρώτη Κυρία και είχαμε επίσης μια εξαιρετική συζήτηση με εκείνη» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το Οβάλ Γραφείο, ενώ ακριβώς δίπλα του καθόταν ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε γενικές γραμμές το πρώτο τετ α τετ μεταξύ των συζύγων του απερχομένου και επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ επικεντρώθηκε στον τρόπο ζωής που επιτάσσει η διαμονή στον Λευκό Οίκο, αλλά και το πώς μπορεί να οργανωθεί η ανατροφή των παιδιών στο προεδρικό μέγαρο.

Η Μισέλ Ομπάμα, ηλικίας 52 ετών, η πρώτη στην ιστορία Αφροαμερικανή Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, μια πρώην δικηγόρος με πτυχίο από το Χάρβαρντ, θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τη 20η Ιανουαρίου με τη δημοτικότητά της στα ύψη: εξαιρετικά χαρισματική, συγκεντρώνει ποσοστό 79% στις θετικές γνώμες, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Gallup με αντικείμενο τη δημοτικότητα των Πρώτων Κυριών. Η Μισέλ Ομπάμα είναι πιο δημοφιλής κι από τον ίδιο τον σύζυγό της.

melaniatrump

Από την άλλη η Μελάνια Τραμπ, ηλικίας 46 ετών, ένα πρώην μοντέλο από τη Σλοβενία που έχει πολλά να αποδείξει: στο 28% ανέρχεται το ποσοστό των θετικών γνωμών στο πρόσωπό της και στο 32% των αρνητικών. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση για μια μέλλουσα Πρώτη Κυρία από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με το Gallup.

Η ίδια συμμετείχε ελάχιστα στην εκστρατεία, επιλέγοντας να παραμείνει στο διαμέρισμά της, τριών επιπέδων, που βρίσκεται στον ουρανοξύστη Τραμπ στη Νέα Υόρκη, για να ασχοληθεί με τον Μπάρον, τον 10χρονο γιο που έχει αποκτήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αντιθέτως, η Μισέλ Ομπάμα τις τελευταίες εβδομάδες έβαλε τα δυνατά της με στόχο την εκλογή της «φίλης» της Χίλαρι Κλίντον. Εκφωνούσε τη μία μετά την άλλη τις ομιλίες, είχε απίστευτη ενέργεια, συμμετείχε σε πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Στα μέσα Οκτωβρίου είχε ασκήσει κριτική στον αντίπαλο της υποψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος για τον «τρομακτικό» τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες. Αλλά και στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος τον Ιούλιο, είχε καταγγείλει τη «γλώσσα του μίσους (...) που δεν αντιπροσωπεύει το πνεύμα της χώρας».

Σύγχρονη Κομψότητα

Πολλές φορές η Μισέλ Ομπάμα μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με την κομψότητα και τη γοητεία της. Υπήρξε δε μια πολύ δραστήρια Πρώτη Κυρία. Ενεπλάκη ενεργά στην εκστρατεία κατά της παιδικής παχυσαρκίας, στάθηκε στο πλευρό των γυναικών των στρατιωτικών και πέρυσι ξεκίνησε μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα μια πρωτοβουλία για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Η Μελάνια Τραμπ, πάντα χαμογελαστή και με προσεγμένη εμφάνιση, είναι πιο συγκρατημένη στις αντιδράσεις της και αναμένεται να είναι μια πιο «κλασική» Πρώτη Κυρία.

Στα νεανικά της χρόνια εργάστηκε ως μοντέλο στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον Ιούλιο, η Μελάνια Τραμπ δέχθηκε σφοδρή κριτική καθώς είχε αντιγράψει στην πρώτη της ομιλία πολλά αποσπάσματα μιας παλιάς ομιλίας της Μισέλ Ομπάμα.

Κατόπιν χάθηκε από το προσκήνιο, για να επιστρέψει πολύ πρόσφατα, εκφωνώντας μια ομιλία με επίκεντρο τις «αμερικανικές αξίες, την ευγένεια, την τιμιότητα, τον σεβασμό, τη συμπόνια, τη γενναιοδωρία».

Η 46χρονη, η οποία δηλώνει «πολύ ανεξάρτητη», είχε πει ότι εάν γινόταν Πρώτη Κυρία, θα επένδυε στην προάσπιση των γυναικών και των παιδιών. Και θα επικεντρωνόταν και στον αγώνα κατά της παρενόχλησης στο Διαδίκτυο.

Η Μελάνια Τραμπ, η οποία μιλάει τα αγγλικά με ιδιαίτερη προφορά, και 4 ή 5 γλώσσες ακόμα, θα είναι την 20η Ιανουαρίου η πρώτη σύζυγος ενός Αμερικανού προέδρου που θα έχει γεννηθεί στο εξωτερικό μετά την Λουίζα Άνταμς, τη σύζυγο του προέδρου Τζον Κουίνσι Άνταμς (1825-1829), που γεννήθηκε στη Βρετανία.

Η κ. Τραμπ έφθασε στις ΗΠΑ το 1996, πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 2006, έναν χρόνο μετά τον γάμο της με τον επιχειρηματία.

Η Μισέλ Ομπάμα και η Μελάνια Τραμπ έχουν τουλάχιστον ένα κοινό σημείο: και οι δύο έχουν ύψος... 1,80, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εντυπωσιακή "αψίδα" για τον Τραμπ

Εντυπωσιακή ήταν η αναχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, πριν από λίγες ώρες, με το προσωπικό του Laguardia να ξεπροβοδίζει το ιδιωτικό αεροσκάφος του μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ με μια υδάτινη «αψίδα θριάμβου». Το ταξίδι του Τραμπ στην Ουάσινγκτον έγινε προκειμένου να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Σχετικές ειδήσεις